România lichidează afaceri cu gaze din Rusia

Prin Ordin al ministrului Afacerilor Externe, sunt anunţate ieşirea din vigoare a două Convenţii semnate de România pentru tranzitul şi aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. Practic, conform specialiştilor din domeniu, la nivelul ROMGAZ România, cantitatea de gaze primite direct de România din Rusia va fi mult mai mică, situaţia aceasta ducând la creşterea cifrei de afaceri a unor firme ruso-germane şi ruso-olandeze care operează în România încă din 1990.

Prin Ordinul nr. 1421 din august 2015, MAE, în baza Legii nr. 590/2003 privind tratatele, anunţă că la data de 31 decembrie 2015 iese din vigoare “Convenţia dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind extinderea capacităţilor conductelor de tranzit gaze naturale pe teritoriul României pentru creşterea livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă în terţe ţări şi în România”, semnată la Moscova la 25 octombrie 1996 şi aprobată prin HG 1369/1996. Această Hotărâre de guvern a fost semnată de premierul de atunci, Nicolae Văcăroiu, şi contrasemnată de ministrul Industriilor, Alexandru Stănescu, de ministrul de stat, ministrul finanţelor, Florin Georgescu, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi de ministrul Comerţului, Dan Ioan Popescu, iar Convenţia propriu-zisă a fost semnată de Alexandru Stănescu şi, din partea Guvernului Federaţiei Ruse, de Oleg Davâdov, vicepremier.

Trebuie să amintim aici că prevederile Convenţiei detaliau de la condiţiile de livrare şi tranzit ale gazului natural rusesc până la cantităţi, drepturi de proprietate ale instalaţiilor şi prelungirea contractelor.
Peste un an, pe 31 decembrie 2016, iese din vigoare şi “Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul URSS privind tranzitul prin teritoriul României a gazelor din URSS către Turcia, Grecia şi alte ţări”, semnată la Moscova la 29 decembrie 1986.

Gazprom de pe Splaiul Unirii

În primăvara anului 2008, Alexander Medvedev, vicepreşedinte Gazprom şi director general la Gazprom Export, se declara satisfăcut de relaţia cu firma “românească” Conef Energy SRL. Mai mult, întrebat ce ar putea să facă România pentru a importa gaze direct de la Gazprom şi nu prin intermediari, magnatul rus a spus: “Nimic. Actualmente, livrarea de gaz natural României este asigurată prin două contracte pe termen lung, unul dintre ele încheiat între Gazprom Export şi S.C. Conef Energy S.R.L. Conef Energy S.R.L.este o entitate românească legală, înregistrată conform legilor din România. Am încheiat un contract de furnizare pe termen lung cu această societate, până în 2030.”
Cum spuneam, Conef Energy SRL, “entitatea românească legală” lăudată de Medvedev, este o SRL cu sediul pe Splaiul Unirii, la nr. 64. Înfiinţată pe 5 martie 2007, firma are acţionari off-shore-ul olandezo-rus RRA Gas BV, cu 99,992 la sută din acţiuni şi pe cetăţeanul moldovean Constantin Ciobanu, care este şi administratorul firmei, cu 0,008 la sută. Cu un capital social de peste 300 de mii de euro, firma are obiect principal de activitate “comercializarea combustibililor gazoşi, prin conducte”, iar ca obiecte secundare “ extracţia petrolului brut, extracţia gazelor naturale, activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale, fabricarea gazelor industriale, intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie, intermedieri în comerţul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific, n.c.a.”. Toate aceste domenii, dar şi altele indică faptul că este vorba de o firmă “strategică” a ruşilor, aşa cum au alte câteva în România.

Ruşii şi-au bătut joc de Băsescu

Contractul cu Conef Energy SRL a fost semnat chiar în ultima zi a Summitului NATO de la Bucureşti, pe 4 aprilie 2008. În aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu primea o invitaţie-surpriză la Moscova, din partea lui Vladimir Putin. Câteva zile mai tâziu, Băsescu anunţa ca principal punct de pe agenda sa la Moscova renegocierea preţului la gaze printr-o eventuală eliminare a intermediarilor. Şeful statului spunea atunci că dinspre partea rusă există un punct de vedere clar care sugerează că România ar fi fost cea care a optat pentru intermediari. Preşedintele Băsescu declara atunci că “Moscova este deschisă să discute contractul direct şi, probabil, în baza invitaţiei pe care am primit-o, în cursul acestui an voi face o vizită în Federaţia Rusă (…), să putem discuta, şi mă voi duce cu o delegaţie economică”. Numai că, aşa cum s-a văzut, preşedintelui Băsescu ruşii i-au jucat o festă destul de urâtă, deoarece în timp ce şeful statului declara că îi va convinge pe ruşi să negocieze direct cu România, fără intermediari, Gazprom avea deja contractul încheiat cu Conef Energy SRL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.