România nu e pe lista „aliaţilor de bază” ai SUA

Preşedintele american Barack Obama s-a folosit de summitul NATO din Scoţia pentru a lansa ideea unei coaliţii a „aliaţilor de bază”, care să acţioneze împotriva Statului Islamic (SI). Potrivit propriei declaraţii, aceştia s-au declarat gata să se alăture intervenţiei americane în Irak, care a debutat pe 8 august, ea având ca obiectiv distrugerea jihadiştilor ce acţionează sub sigla SI pe o treime din teritoriul statului respectiv. Şeful Casei Albe a promis că va învinge această mişcare jihadistă radicală cu aceleaşi metode pe care le-a utilizat contra Al Qaida. Imediat, omologul său francez Francois Hollande a uitat de situaţia delicată în care se află, atât pe plan intern, cât şi extern, din cauza dezvăluirilor şocante făcute într-o carte de fosta lui concubină, Valerie Trierweiler, şi a confirmat că ţara lui va participa la o coaliţie internaţională împotriva Statului Islamic, dacă guvernul irakian va face o cerere în acest sens, cu respectarea dreptului internaţional.

La Newport, SUA au convocat miniştri din nouă ţări cu scopul de a constitui ceea ce Washingtonul a calificat drept „nucleul coaliţiei”, care se va extinde şi va avea ca ţintă Statul Islamic. „ALIAŢII IMPORTANŢI (subl. ns.) din NATO sunt gata să facă faţă acestei ameninţări teroriste prin eforturi militare, de informaţii, de menţinerea ordinii, cât şi diplomatice”, a declarat Obama, după această reuniune. Dar care sunt aceşti „aliaţi importanţi” ai SUA din cadrul NATO ? Steve Holland şi Phil Stewart de la agenţia „Reuters” oferă un răspuns care l-ar putea interesa în mod cert şi pe Traian Băsescu, cel care face mereu atâta caz de „parteneriatul strategic” pe care l-a instituit sub mandatul său cu Washingtonul. Este vorba de: Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Danemarca, Turcia, Polonia, Canada şi Australia, cu precizarea că această ultimă ţară nu face parte din NATO. Miniştrii de Externe şi ai Apărării din statele amintite s-au reunit în jurul secretarului de Stat american, John Kerry, şi al şefului Pentagonului, Chuck Hagel. „Deja, unii aliaţi ni s-au alăturat în Irak, unde am stopat avansul SI, am furnizat material partenerilor noştri irakieni şi i-am ajutat să treacă la ofensivă”, a continuat Obama. De notat că şeful Casei Albe exclude ideea trimiterii de trupe la sol.
Dar, până va clădi această alianţă, în Irak trebuie să existe un guvern legitim, ieşit în urma alegerilor din primăvară, care nu a fost format nici până azi. Asta pentru că fostul premier, şiitul Nuri Al-Maliki, cel care a avut o contribuţie decisivă la agravarea crizei dintre sunniţii şi şiiţii irakieni şi prin aceasta la ascensiunea Statului Islamic, a refuzat să formeze un guvern de uniune naţională, iar în final să demisioneze. Până la urmă, prin tot felul de manevre, Washingtonul a obţinut o demitere a lui, dar nu s-a putut forma încă un guvern la Bagdad. Se speră că acest lucru să se realizeze săptămâna viitoare şi astfel să fie uşurate eforturile împotriva jihadiştilor.

Din punctul de vedere al Franţei, Holllande a spus că orice acţiune trebuie să se realizeze „cu autorităţile irakiene”. La rândul lui, premierul britanic David Cameron care, în 2013, nu a reuşit să primească aprobarea Parlamentului pentru o intervenţie armată în Siria lui Assad, s-a arătat prudent în legătură cu o eventuală participare militară a ţării sale la intervenţia americană în Irak. În ce-o priveşte, Canada va trimite pentru 30 de zile consilieri militari pe lângă guvernul irakian pentru a-l asista în operaţiunile strategice. O eventuală prelungire a şederii lor va fi studiată la capătul acestei perioade.

La peste o săptămână după ce fusese aspru criticat pentru că declarase că Statele Unite „nu au încă o strategie” în cazul SI în Siria şi Irak, Obama a expus liniile generale ale planului său pentru a anihila Statul Islamic.„Vom atinge obiectivul nostru. Îi vom slăbi, iar în final vom învinge SI, în acelaşi fel în care am făcut-o cu Al-Qaida”, a spus el. „Îi veţi respinge într-un prim moment, le veţi reduce sistematic capacităţile lor, le veţi reduce spaţiul (de acţiune), teritoriul pe care îl pot controla, le veţi răpi conducătorii şi astfel, cu timpul, ei nu vor mai fi capabili să comită aceleaşi acte teroriste ca mai înainte”, a continuat el.

În timpul reuniunii ministeriale desfăşurate paralel cu summitul NATO, SUA au insistat pentru o abordare globală şi au recunoscut că orice intervenţie în Irak va avea consecinţe în Siria, notează „Reuters”. John Kerry a dorit să se elaboreze un plan pentru contrarea Statului Islamic până la debutul sesiunii Adunării Generale a ONU, care are loc în ultima săptămână din septembrie. Potrivit unor surse europene, în cadrul unei întâlniri particulare cu Barack Obama, Francois Hollande şi David Cameron au subliniat că SUA nu trebuie să se limiteze să ordone lovituri aeriene împotriva unor ţinte jihadiste, fără să elaboreze o strategie globală.„Nu trebuie să ne mulţumim să spunem „ haideţi”, să lansăm câteva bombe şi să vedem ce se întâmplă”, a declarat un responsabil militar occidental. Potrivit delegaţiei franceze, Obama a susţinut ideea conferinţei pe care Parisul speră s-o organizeze după formarea noului guvern irakian. „El găseşte utilă conferinţa”, a declarat o sursă diplomatică franceză după convorbirea dintre preşedinţii celor două ţări.

De notat că va trebui să treacă ceva vreme până se va pune pe picioare această coaliţie a „aliaţilor de bază” ai SUA, despre care Traian Băsescu a aflat probabil din presă. Apoi, Franţa vrea să convoace o conferinţă internaţională în ce priveşte Statul Islamic şi pericolul uriaş reprezentat de acesta nu numai pe plan regional. În tot acest timp, bine organizaţi şi bine dotaţi militar, combatanţii jihadişti ce poartă drapelul SI câştigă teren după teren, fie în Irak, fie în Siria, ţară în care, la început, în mod iresponsabil, Occidentul în frunte cu Administraţia Obama, i-a susţinut întrucât luptau împotriva regimului Assad, pentru ca acum să culeagă „roadele”otrăvite ale unei atare politici proaste. Cât priveşte succesul luptei împotriva Al-Qaida, despre care vorbea fălos Şeful Casei Albe, e suficient să amintim că, zilele trecute, liderul ei, Ayman Al-Zawahiri, a anunţat că va crea o branşă nouă în India.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.