România nu poate adera la Schengen, nu recunoaşte graniţa cu Moldova

Vorbind despre extinderea spaţiului Schengen secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a declarat în faţa Adunării Naţionale că România nu poate asigura securitatea unei frontiere pe care nu o recunoaşte şi că acordă paşapoarte cetăţenilor moldoveni, relateaza Realitatea.net.

„Nu ne vom implica în angrenaje ce ne-ar slăbi frontierele şi capacitatea Europei de a gestiona şi controla fluxurile migratorii”, a spus el în Adunarea naţională, într-o dezbatere privitoare la Europa.

„Franţa spune, simplu, că, fireşte, uşa nu este închisă pentru România şi Bulgaria, dar este necesar ca nişte criterii simple să fie respectate”, a precizat oficialul, reluând poziţia exprimată de predecesorul său în funcţie, Pierre Lellouche.

„Primul criteriu este simplu, acela că trebuie să fim siguri pe frontierele noastre”, a spus Wauquiez, notând că România „nu recunoaşte frontierele cu R. Moldova, dat fiind fluxurile care trec”. „Noi recunoaştem o frontieră cu R.Moldova: este deci o problemă, un obstacol în aderarea în prezent a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, a subliniat el.

„Dacă le încredinţăm frontierele noastre, este legitim să avem toate garanţiile că aceste frontiere vor fi păzite cugrăniceri în măsură să exercite vigilenţa la care avem dreptul să ne aşteptăm”, a adăugat el.”În prezent, nu se întâmplă aşa. Deocamdată activitatea nu este satisfăcătoare”, a subliniat Wauquiez, citând probleme de corupţie.

România şi Republica Moldova au semnat, la începutul lunii noiembrie, Tratatul între România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.

Însă cele două ţări nu au semnat un tratat politic de bază, iar ministrul român de Externe a declarat că nu există negocieri în acest sens. Bucureştiul s-a axat în schimb pe instituirea unui parteneriat strategic cu vecinul de la est, pentru integrarea europeană a Moldovei. Franţa, împreună cu România, au avut iniţiativa constituirii în cadrul UE a Grupului informal de sprijin Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova.

Şi la începutul acestei luni, aflat în vizită la Budapesta, noul secretar de stat francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, spunea, la fel ca predecesorul său Pierre Lellouche, că România şi Bulgaria trebuie să garanteze securitatea absolută la frontiere şi să rezolve problema corupţiei, înainte de a adera la spaţiul Schengen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.