România, „o nouă ofensivă”

Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, joi, că România începe o nouă ofensivă pentru a adera la spațiul Shengen, menționând că în ultimele săptămâni a reorganizat la nivelul sistemului de gestiune al afacerior europene din țară grupuri de lucru pentru acest lucru.
”Cu siguranță România are toate drepturile de a fi parte din Schengen. România îndeplinește de mai mulți ani toate criteriile pentru a adera la Spațiul Schengen și acest lucru a fost menționat, transmis de toți oficialii români. Dar nu vom sta doar la simple declarații. De aceea deja de trei săptămâni am redemarat, reorganizat la nivelul sistemului de gestiune al afacerior europene din România grupurile de lucru privind Schengen. România începe în acest sens o nouă organizare a proiectului nostru de aderare la spațiul Schengen , putem chiar vorbi de o nouă ofensivă în marginea acestei idei”, a spus ministrul.

În opinia acestuia, România poate contribui mai bine la reforma Schengen dacă este în interiorul Schengen.

”Probabil că trebuie să ne schimbăm tactica, trebuie să fim mai proactivi și să fim mai prezenți în țările în care există un anumit scepticism cu privire la aderarea țării noastre. Este nevoie ca România să fie mai proactivă, nu doar să fie în așteptarea unui răspuns din partea țărilor membre. Avem sprijinul Comisiei Europene, avem sprijinul unei bune părți a statelor membre. Este important să fim prezenți acolo în statele care au anumite reticențe. Avem în vedere ca, în perioada următoare, să avem întâlniri și vizite importante atât în Olanda, atât în Germania, cât și în Franța pentru a da toate informațiile necesare cu un nou dosar precis în care avem argumentele politice și tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen”, a mai spus Negrescu.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România și Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spațiul de liberă circulație Schengen.
„Este timpul să aducem România și Bulgaria în zona Schengen. Și Croația trebuie adusă în Schengen, dupa ce îndeplinește condițiile tehnice. Croația merită calitatea de membru deplin, dacă vrem ca UE să ne unească continentul, mai degrabă decât să îl împartă. Trebuie să menținem o perspectivă credibilă pentru deschidere către țările din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre”, a afirmat oficialul CE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.