România, obligată să blocheze aventurierii

De o bună bucată de vreme, Traian Băsescu este tema principală a emisiunii “Sinteza Zilei” de Mihai Gâdea. Vrei să mai afli ceva despre aventurierul marinar şi descurcăreţul preşedinte al României, zapezi pe telecomandă la Antena 3. Şi spectacolul începe. De ani buni, Antena 3 ţine această campanie împotriva lui Traian Băsescu. E drept, tot de ani buni Traian Băsescu nu zicea două vorbe despre televiziune, presă sau despre grupuri de interese fără să pomenească de Felix Motanul sau de Dan Voiculescu. Până la urmă, condamnarea lui Dan Voiculescu a avut loc printr-un soi de forcing juridic în spatele căruia s-a aflat fără îndoială fostul preşedinte. Numai că războiul Băsescu-Voiculescu a continuat şi după aparenta înfrângere a mogulului. Zi de zi, din studiourile Antenei 3 campania anti-Băsescu a continuat făr milă şi fără încetare. La un moment dat, chiar părea fără sens. Numai că fostul preşedinte, în loc să îşi vadă de pensie şi nepoţei, în loc să păzească hectarele de la Nana de stolurile de păsări, şi-a revizuit planul şi a virat-o spre politică. Întâi a început să comenteze evenimentele importante, apoi să propună soluţii pentru ţară şi guvern şi să facă observaţii cu bătaie europeană. Traian Băsescu a anunţat că în toamnă se va înscrie în PMP, cu dorinţa de a fi un soi de preşedinte de onoare al partidului inventat de el cu personalul de la Cotroceni.

Ambiţiile politice ale lui Traian Băsescu au alertat şi alte forţe. Antena 3, până acum singură (singură între televiziuni, pentru că opoziţie la excesele şi matrapazlâcurile lui Traian Băsescu au mai făcut şi alţii), s-a trezit că are alături şi o parte a populaţiei, şi forţe politice (PSD-ul nu poate să uite) şi adversari greu de identificat (persoane şi chiar servicii): pe neaşteptate, un fost şef al matrozului a ieşit în scenă şi i-a turnat o găleată de lături. Silvian Ionescu l-a pur şi simplu spurcat pe fostul preşedinte. Asta după ce ani buni a tăcut şi a beneficiat de relaţia cu fostul său coleg (sau subordonat). Neaşteptată apariţie, după o poveste de servicii secrete de peste 25 de ani. Dacă pe Mihai Gâdea şi pe cei de la Antena 3 îi poţi înţelege, pe Silvian Ionescu e mai greu. Ce l-ar putea mâna în această luptă anti-Băsescu după 25 de ani de tăcere, de plecăciuni şi de beneficii? Să aibă Silvian Ionescu un subconştient care percutează cu întârziere? Sau frontul anti-Băsescu se lărgeşte pe neaşteptate? Intenţia lui Traian Băsescu de a se reimplica în politică animă mai mulţi adversari decât ne-am aştepta. După cum se mişcă dosarele de la DNA, ne-am putea gândi inclusiv la ”binom”. Traian Băsescu a folosit serviciile secrete şi parchetele cu o dexteritate nebună. Le-a dominat ca pe nişte grupe de grădiniţă. Să fie vorba de o schimbare de macaz şi în rândul acestora? Să nu uităm că deschiderea unor dosare pentru Elena Udrea s-a lăsat şi cu acuze la adresa lui Florian Coldea şi a echipei din conducerea SRI.

A călcat Traian Băsescu pe cineva pe bombeu? Poveştile sale cu corupţia din România au început să se dezumfle?Adversarii anticorupţiei au dat de amestecul fostului preşedinte prin prea multe afaceri? S-au săturat europenii şi americanii de poveştile cu Motanul Felix? Se adună probe că timp de 10 ani platforma marilor afaceri a fost dirijată de la Cotroceni?

Mai poate încurca sau ameninţa Traian Băsescu scena politică? De bună seamă că el îşi imaginează că mai are şanse. În acelaşi timp, toţi care îi cunosc potenţialul de a pune la cale tot soiul de viclenii paralizante au început să îşi ia măsuri de siguranţă. Şi astfel, Antena 3 are din ce în ce mai mulţi aliaţi. Iar solidarizarea acestora ar putea duce la marile dezvăluiri despre mandatele lui Traian Băsescu.

Neaşteptatele campanii anti-Băsescu pot fi şi rezultatul unei măsuri de protecţie. Poziţia strategică a României nu mai permite relansarea unui aventurier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.