România poate spune adio importurilor de gaze de la Gazprom

Dependenţa României faţă de gazul rusesc ar putea scădea considerabil sau reduce chiar la zero printr-o conectare la gazul natural produs de Norvegia. Acest lucru este posibil prin intermediul reţelei de transport din Ucraina de care suntem legaţi prin două puncte de intrare, Isaccea şi Medieşul Aurit. “Capacităţile Ucrainei permit transportul de gaze naturale din nordul Europei, din Norvegia către Ucraina. Putem tranporta aceste gaze către România, Bulgaria, Turcia şi, potenţial, în Grecia”, a declarat ministrul ucrainean pentru Energie, Volodimir Demchyshyn, la o conferinţă ce a avut loc la Houston, în SUA.

Infrastructura ucraineană pentru transportul gazelor naturale, care a fost dezvoltată în anii ’60-’70, este disponibilă şi capabilă să transporte volume mari de gaze naturale, a spus acesta. Reţeaua ţării vecine cuprinde 38 de linii de transport distincte, care conectează partea de sud a ţării cu cele de est şi vest, dar şi regiunea de nord cu cea de sud, a adăugat Demchyshyn. Ucraina va căuta în perioada următoare un operator internaţional pentru a gestiona transportul gazelor şi va încerca să dezvolte şi mai mult producţia internă. Aceşti paşi vin după ameninţările Rusiei conform cărora va tăia robinetul de gaze spre Kiev. 75% din exportul de gaze ruseşti spre Europa trece prin ţevile de pe teritoriul Ucrainei.

Pentru România, gazul venit din Norvegia nu este o necesitate în acest moment, dar poate însemna o creştere a securităţii energetice. În luna aprilie, ţara noastră nu a importat nicio cantitate de gaz din Rusia şi se estimează că în viitorul apropiat importurile vor fi la un nivel insensibil. Înainte de declanşarea crizei economice, aproape un sfert din consumul intern de gaze provenea de la Gazprom. Închiderea multor unităţi industriale şi, implicit, reducerea consumului au micşorat sensibil dependenţa de Rusia. Gazul din Norvegia nu este mai convenabil la preţ, însă asigură o linişte mai mare în cazul în care iernile vor fi capricioase sau în situaţii de supărări maxime ale Gazprom şi care se vor solda cu tăierea robinetului către Ucraina şi spre Europa.

România este conectată în acest moment prin patru gazoducte cu exteriorul. Cel mai mare este cel care intră la Isaccea, traversează Dobrogea şi trece în Bulgaria, pe la Negru Vodă. Gazul care este transportat prin acest gazoduct este al Gazpromului şi de aici îşi ia România cea mai mare parte din necesarul venit din import. În nordul ţării mai este o conductă, dar mai mică, ce ajunge dinspre Ucraina la Medieşul Aurit. În vest, de câţiva ani s-a pus în funcţiune conducta Szeged-Arad, funcţională în acest moment doar din exterior spre interior. Nici aici capacitatea nu este foarte mare, însă prin această conductă s-a spart monopolul importurilor ruseşti. De foarte puţin timp, România şi Moldova s-au conectat printr-o conductă, Iaşi-Ungheni, care este destinată livrării de gaze către ţara vecină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.