România Protestelor dă în clocot

O zi în ţara lui Urmuz şi Eugen Ionescu nu putea să înceapă decât aşa. Dimineaţa preşedintele vorbeşte despre criza din Europa şi revoluţia arabă şi nu zice nici pâs despre ţara lui, în care zeci de mii de oameni se strâng ca să se descotorosească de puterea lui arbitrară şi abuzivă. Ambasadorii străini moţăiau şi visau la ţările lor de origine, în vreme ce marinerul României inventaria isprăvile regimului său în anul de graţie 2011, un an de pomină şi de pacoste pentru mai toată populaţia ţării.
După-amiază, România arăta semne clare de dat în clocot. În Bucureşti şi în ţară, zeci de mii de oameni, pe un frig chinuitor, s-au strâns pentru a transmite regimului un mesaj de adio. Momentul-cheie l-a constituit mitingul opoziţiei de la Arcul de Triumf. Ce am înţeles eu din desfăşurarea extrem de civilizată a acestei demonstraţii de protest şi din atitudinea civilizată, dar în acelaşi timp extrem de hotărâtă a oamenilor veniţi din toată ţara?

1. Că formula USL nu este repudiată de români. Dimpotrivă, se bucură de sprijin. Dacă ea ar fi avut acoperire în lozinca USL=PDL, evenimentul de la Bucureşti nu s-ar fi bucurat de o asemenea participare impresionantă. De altfel, nici un om cu scaun la cap nu şi-ar putea imagina că în aceste zile aşa-zisul egal al USL-ului, adică grupul politic PDL-UNPR, ar putea pune la cale şi el asemenea demonstraţii, proteste şi ridicări ale populaţiei.

2. Ne aflăm în faţa primei ieşiri publice a Uniunii după izbucnirea protestelor din 12 ianuarie de la Târgu-Mureş. În ciuda identităţii de acţiune cu protestatarii, cel puţin până la momentul Arcul de Triumf, USL-ul a bâlbâit-o. N-a ieşit cu nimic convingător. Parcă ar fi adormit în căutarea unei atitudini potrivite. Ieri a răspuns categoric, dar fără o idee clară.

3. Cum a fost mitingul de ieri? În raport cu toate celelalte organizate de opoziţia PSD-PNL-PC, de departe acesta a fost cel mai izbutit şi cu adevărat convingător. Participarea numeroasă a acoperit repede carenţele de organizare şi mobilizarea în pripă. USL-ul, cu excepţia lui Crin Antonescu, nu are vorbitori de miting. Nici chiar Mircea Diaconu în noul său rol nu a strălucit. Ca să nu mai vorbsc de Gheorghe Zamfir sau de Sorin Roşca Stănescu. Din fericire, nemulţumirea oamenilor şi atitudinea lor tranşantă n-au suferit de absenţa unor super-oratori sau a unor vedete scoase din pălărie. Totuşi, junele Cernea s-a purtat mai convingător decât alţi politicieni, arătându-ne cât de important este exerciţiul organizatoric din şcoala societăţii civile şi din partidele minore.

4. Hiba cea mai importantă a acestui eveniment politic vine de la faptul că nu s-a încheiat cu un program, cu un calendar, cu un ultimatum, cu o concluzie sau cu o hotărâre. Participanţii au plecat acasă ca să aştepte ce? Adică jos Băsescu şi jos guvernul! Când şi cum? O să afle de la televizor sau de la următoarele mitinguri! De unde tragem concluzia că USL-ul nu este prea rodată în asemenea momente cu public.

5. Surpriză, surpriză! Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi au scandat fără privirea suverană a lui Adrian Năstase, fără organizarea lui Marian Vanghelie, fără Cătălin Voicu sau Miky Şpagă, fără Nicolicea şi restul plutonului de ciubucari politici, mutat cu tot calabalâcul la UNPR. Ceea ce înseamnă că PSD-ul poate continua fenomenul de curăţare şi scuturare a echipei sale de la începuturi.

6. La ora la care închid acest articol, deranjul a fost minor, violenţele nu aveau temei, iar adepţii lumii politice au plecat acasă fără a absorbi protestele civile şi civice din toată ţara.

7. Războiul populaţiei cu regimul continuă, în vreme ce Opoziţia face eforturi să se aşeze în poziţia principală.

8. Cel mai important mesaj însă nu a fost exprimat. Populaţia din toată ţara a putut urmări demonstraţiile şi a mai făcut un pas spre depăşirea oricărei inhibiţii. A început să se convingă că barajul de încredere care apără regimul Băsescu s-a rupt pentru totdeauna!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.