România reintră în recesiune tehnică

Potrivit cifrelor date publicităţii de Eurostat, biroul european de statistică, România a avut cea mare scădere în trimestrul al doilea dintre toate ţările europene care au raportat deja rezultatele, după ce economia României a scăzut în cu 1% în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al acestui an.

Acest rezultat „este cu mult sub aşteptările analiştilor, care se aşteptau la o creştere de 0,5%”, potrivit paginii electronice a Ziarului financiar.

Datele relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

Potrivit INS, Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an.

Scăderi ale economiei s-au mai înregistat în trimestrul al doilea doar în Cipru (-0,3%), Italia şi Germania (-0,2%), în vreme ce în Marea Britanie şi Ungaria s-au înregistrat creşteri de 0,8%.

Spre comparaţie, în Japonia s-a înregistrat în aceeaşi perioadă o scădere de -1,7%, iar în Statele Unite o creştere de 1%.

Mai mult, din datele comunicate de Eurostat reiese că economia României a intrat în recesiune tehnică, fiindcă s-ar fi înregistrat o scădere a economiei în al doilea trimestru consecutiv. În primul trimestru din 2014, scăderea a fost de -0,2% faţă de ultimul trimestru din 2013, iar în cel de-al doilea trimestru s-a înregistrat o scădere de 1,0% faţă de primul trimestru.

Premierul Victor Ponta vede însă în datele oficiale o „veste bună”.

„Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creșterea economică! Cu +2,6% față de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creștere industrială și în graficul creșterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare una din cele mai solide creșteri din UE. Este ca și când mergeam cu mașina cu 130 km la oră și acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.