România riscă să repete scenariul de la începutul crizei

Politica fiscală începută de Guvernarea Cioloș și continuată mai agresiv de PSD, de scădere a taxelor și impozitelor în paralel cu mărirea salariilor și a pensiilor, riscă să repete situația din 2008 când de la o creștere economică foarte mare s-a ajuns un an mai apoi la o contracție puternică. Pe fondul unui evident salt economic, alimentat în mare parte de boom-ul consumului, Executivul de atunci (Guvernul Tăriceanu) a recurs la o relaxare fiscală periculoasă, în ciuda semnalelor venite de pe piețele occidentale cum că lumea se îndreaptă cu pași repezi spre o criză de proporții. În prezent, semnalele privind criza mondială sunt minore, însă deciziile guvernamentale converg spre un scenariu asemănător celui din 2008: scad taxele și cresc veniturile în paralel cu o creșterea economică. Este ceea ce economiștii numesc o politică fiscală prociclică. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a atras atenția asupra acestei stări de fapt, susținând că politica fiscală a devenit una prociclică în 2016 iar, ca o consecinţă a reducerilor de taxe şi a majorărilor de cheltuieli, deficitul guvernamental general s-a agravat în 2016 şi este preconizat să crească şi mai mult în 2017. Această majorare depăşeşte cadrul fiscal, ale cărei prevederi sunt sănătoase în teorie dar nu sunt puse în aplicare. Odată cu deteriorarea balanţei fiscale, ponderea datoriei publice ar urma să se deterioreze treptat dar va rămâne sub pragul de 60% din PIB, conform raportului Comisiei publicat miercurea trecută.

Cum se manifestă această politică prociclică? Când se vorbeşte de ciclul economiei, se vorbeşte de ciclul de creştere și de cel de descreştere pentru că economia evoluează în timp ca o sinusoidă – urcă, ajunge la un vârf, și apoi coboară. Acum, în România, economia se află în faza de creştere. Când scad taxele se stimulează consumul, care la rândul lui stimulează creşterea economică. Asta înseamnă că măsura de reducere a taxelor simultan cu creşterea de salarii este prociclică, adică stimulează o creştere care este oricum. Politica prociclică poate conduce economia la o situaţie nesusutenabilă întrucât taxele deja scăzute şi salariile crescute nu mai pot fi susținte. Este cea ce s-a întâmplat în 2008. Deficitul bugetar s-a triplat atunci în doar câteva luni, împrumuturile au devenit tot mai scumpe, România a apelat din nou la expertiza nedorită a FMI. Partea cea mai dificilă a economie s-a consumat în ultima parte a lui 2008, când a fost o criză de lichidate, iar șocul cel mare s-a simțit în 2010, când Guvernul Boc a decis creșterea TVA de la 19 la 24%.

Într-o economie sănătoasă, politicile fiscale (impozite, taxe) și cele legate de venituri (salarii, pensii etc.) trebuie să fie anticilice, în sensul că în vremurile bune, de creștere, trebuie să stimulezi investițiile și economisirea, nicidecum să scazi taxele. Asta pentru că atunci când vin vremurile mai grele, care sunt inevitabile, să nu trebuie să tai din cei ai dat anapoda. Economia trebuie să crească fără stimului, să nu se arunce gaz pe foc când acesta este mare că să se păstreze gazul când focul începe să se stingă.

În raportul Comisiei Europene se spune, la capitolul taxe că structura sistemului de taxe este favorabilă creşterii economice, veniturile din taxe depinzând mai mult de taxele pe consum şi mai puţin de taxele pe veniturile companiilor şi pe muncă. În schimb, ponderea muncii „la negru” continuă să fie mare, aproximativ 15-20% din PIB, ceea ce afectează veniturile din taxe. De asemenea, România are cel mai mare grad de neîncasare la TVA din UE (diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate şi cele colectate, n.r.). Referitor la cadrul fiscal, executivul european susține că acesta este sănătos dar nu este pus în aplicare. Prevederile fiscale incluse în legea responsabilităţii fiscale sunt bine concepute, dar bugetul pe 2016 nu a respectat aceste prevederi. În plus, strategia fiscală pe termen mediu nu ghidează procesul bugetar anual.

Guvernul Cioloș a decis majoraări și corecții salariale: în sănătate – creștere medie 15% – aproximativ 163.000 de cadre medicale au primit venituri mai mari; în educație – creștere medie 10% – 280.000 de cadre didactice au beneficiat de această măsură. Remunerația gărzilor medicilor a crescut de la 1 octombrie cu până la 90% și s-a asigurat majorarea punctului de pensie cu 5%, potrivit Legii pensiilor, ajungând astfel la 871,7 lei. De la 1 august 2016, s-a scăzut TVA la 9% pentru lucrări agricole, pentru materia primă necesare lucrărilor agricole şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole şi întreţinerii culturilor agricole. România a terminat anul 2016 cu o creștere econimică de 4,8%, alimentată în special de consum.

Guvernul Grindeanu a început foarte abrupt și a tăiat 102 taxe și a recurs la creșterea salariului minim, la 1.450 lei, a acordat gratuitate pentru transportul cu trenul pentru elevi și studenți, a tăiat impozitul de 16% pentru pensiile de până la 2.000 de lei și la tranzacțiile imobiliare de până la 100.000 euro. Executivul pregătește reducerea cotei pe dividende la 0%, a impozitului pe venituri la 10%, a TVA la locuințe la 0%, ia în calcul reducerea impozitului pe veniturilor persoanelor fizice la 10% iar din 2018 va coborî TVA la 18%. PSD susține că în acest an se va realiza o creștere economică superioară, 5,2%, însă estimările Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) indică pentru economia românească un ritm de creștere 3,7% în 2017, România urmând să înregistreze cel mai ridicat ritm de creștere din Europa, potrivit raportului privind Perspectivele Economiei Globale publicat la începutul lunii noiembrie 2016. Comisia Europeană estimează pentru 2017 un avans de 3,9%, conform previziunilor economice de toamnă publicate la începutul lui noiembrie. BNR prognozează pentru acest an o creștere economică între 4% și 5%

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4553 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.