România şi Austria, ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna august 2014 până la 0,3%, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, potrivit unei estimări preliminare publicate astăzi de Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite Bursa.

Scăderea este una în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o rată anuală a inflaţiei de 0,3% în luna august, în condiţiile în care în luna iulie inflaţia în zona euro a fost de 0,4%.

Scăderea inflaţiei a fost provocată în principal de evoluţia preţurilor la energie, care au scăzut cu 2% în august, dublu comparativ cu scăderea de 1% înregistrată luna iulie. Preţurile la alimente, băuturi şi ţigări au înregistrat o scădere de 0,3%, similară cu cea din iulie. În schimb, preţurile la servicii au înregistrat cele mai mari creşteri, 1,2% comparativ cu un avans de 1,3% în luna iulie.

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat pentru luna iulie 2014 arată că Austria şi România au fost ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,7%, respectiv 1,5%), un nivel mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat la nivelul UE 28, unde preţurile au înregistrat o creştere anuală de 0,6%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.