România şi războiul din Irak: Ponta nu vrea să repete greşelile lui Năstase şi Antonescu înainte de scrutin

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că România sprijină coaliţia internaţională împotriva grupării Stat Islamic şi va lua parte la ceea ce este decis strategic şi operaţional în cadrul acestei coaliţii.

„Din toate discuţiile cu toate instituţiile statului, pot să afirm deja public sprijinul României pentru coaliţia internaţională care se formează în vederea combaterii organizaţiilor teroriste, Statul Islamic, este vorba despre Siria şi Irak. Este vorba despre un efort internaţional, la care România, aşa cum a făcut întotdeauna în ultimii ani, va participa cu ceea ce se decide din punct de vedere strategic şi operaţional”, a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern.

Ponta a adăugat că, la fel cum România a avut o poziţie foarte clară legată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, la fel are o poziţie foarte clară, dar şi implicare în ceea ce înseamnă un efort internaţional de combatere a unei organizaţii clar teroriste. Premierul a precizat că ministrul de Externe şi cel al Apărării au transmis poziţia României partenerilor din comunitatea transatlantică şi internaţională.

Astfel Ponta demonstrează că el şi PSD au învăţat din greşelile lui Adrian Năstase, care înainte de prezidenţialele din 2004 a vorbit despre retragerea trupelor române din Irak, în timp ce primarul Bucureştiului vorbea desptre o axă Washington-Londra-Bucureşti, şi din greşelile lui Crin Antonescu, înainte de referendumul din 2012, când acesta spunea mai în glumă mai în serios ca inamicul său este Departamentul de Stat al SUA. Şi Antonescu, şi Năstase au pierdut preşedinţia în urma votului românilor, nu al SUA, se poate spune. Atent, Victor Ponta se arată foarte voluntar când vine vorba de angajamente şi loialitate pe plan internaţional, dacă nu pentru a fi total sigur de victorie, atunci măcar pentru a elimina un mare risc electoral.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.