România şi voluptatea ciurucului

Exasperantă această propensiune a ciurucului în politică şi în economie. Şi, pe cale de consecinţă, în viaţa publică! De ani buni, România este blocată în aspiraţiile sale europene ba de Partidul România Mare, ba de Partidul Noua Generaţie, ba de această caricatură politică numită PP-DD. Sunt toate aceste formaţiuni diversiuni ale serviciilor secrete? Au ele boala de a folosi ridicolul şi derizoriul pentru a deturna fenomene, pericole sau aspiraţii ale populaţiei? Sau românii, de la Petrache Lupu şi al său Maglavit încoace, cad victime unui soi de Rasputin modern, unor circari cu aparenţe de filosofi, de vizionari apucaţi sau unor jongleuri de vorbe bolborosite? Ce treabă are România cu aiurelile lui Dan Diaconescu? Absolut nici una! Nici tagma câştigătorilor la loz în plic, dublată de cea a jucătorilor la păcănele, nu se mai uită în gura ştirbă a acestui personaj. Cadorisirea fiecărui român cu sume de căzut pe spate nu mai prinde nici la orbeţi. A fost o golănie ieftină de campanie electorală, tolerată cu bună ştiinţă de celelalte partide şi de autorităţi. Dar fraiereala a luat sfârşit. Numai tălâmbii mai pot aştepta o binefacere de la această caricatură mediatică numită Dan Diaconescu. Numai foamea de circ a unor televiziuni care nu fac diferenţa între dezbatere şi delirurile lui Gigi Becali sau ale lui Dan Diaconescu mai ţine în viaţă asemenea personaje, veritabile ofense la adresa logicii, a bunului-simţ şi a democraţiei. Este cât se poate de limpede! România nu are nimic în comun cu Dan Diaconescu şi nici cu Gigi Becali. Şi cu toate acestea a fost serios derapată de prestaţia acestora. Este un semn că procentul de ignoranţi încă le mai furnizează voturi şi atenţie. Şi că elitele nu sunt capabile să lupte cu prostia şi cu scălâmbăiala. Iar guvernanţii, în loc să o blocheze, o cultivă şi o folosesc.

Totuşi, toate formele de putere de după 1989 şi-au bazat majoritatea pe procentele născute dintr-un soi de neant civic şi cultural. De ce s-a chinuit Crin Antonescu să-l aducă pe Gigi Becali la liberali? Pentru banii săi sau ca un neruşinat magnet pentru proşti? De ce se zbate Victor Ponta să semneze un acord cu Dan Diaconescu? Vrea să urce şi el în nebunia cu papa-mobilul de mâna a doua cărat de prin Italia? Sau se teme că îl muşcă prăpastia şi trebuie să părăsească Palatul Victoria? De ce se agaţă el de o asemenea ruşine politică? Nu ne ajunge că Realitatea TV şi tele-voma lui Sebastian Ghiţă ne bombardează cu discursurile lui Dan Diaconescu şi ale lui Gigi Becali? Vrea neapărat să dea şi PSD-ului o nuanţă de circotecă? Ciurucul politic trebuie adus la guvernare pentru că nu avem destul spectacol? Nu descalifică această înţelegere PSD-ul? Nu ne arată ea un adevăr care nu mai poate fi evitat? Că ţara a încăput pe mâna unora de teapa lui Gabriel Oprea, Dan Diaconescu, Miki Şpagă, alde Nicolicea etc. Şi că Victor Ponta este egalul lor!

Ori clasa politică se duce pe copcă, ori din subsolurile imunde ale societăţii româneşti se ridică mereu aceşti campioni ai nimicului. Şi prin jocuri şi sforării domină inexplicabil ţara intrată într-o prelungă stare de perplexitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.