România, spaţiu de pregătire pentru o posibilă lovitură în Iran

Exerciţiile din România la care au participat elicopterele Forţelor Aeriene Israeliene (IAF) erau menite antrenării piloţilor în regiuni muntoase împădurite foarte extinse, pentru „operaţiuni în asemenea zone în războaiele care vor veni pe termen scurt şi lung”, a precizat, sub protecţia anonimatului, un oficial militar israelian.

Oficialii israelieni nu comentează atunci când sunt întrebaţi dacă antrenamentele din România au fost făcute în vederea unei operaţiuni în Iran.

În mai 2010, cinci avioane F-15 şi cinci F-16 ale armatei israeliene au participat la un exerciţiu în spaţiul aerian grec. A participat şi un avion de realimentare, pentru antrenamente în vederea unor misiuni la mare distanţă. „În trecut, Forţele Aeriene s-au antrenat în spaţiul aerian grec pentru pregătirea unui atac asupra Iranului”, a declarat atunci Ahron Bergman, analist la London Royal College of Defence Studies. „România este un alt candidat puternic pentru Israel, pentru că Forţele Aeriene au mai fost trimise aici, iar regulile jocului sunt foarte clare de ambele părţi. Spaţiul este suficient de mare pentru a permite pregătirea pentru misiuni la mare distanţă”, a mai spus Bergman. În mai 2009, presa franceză a scris că forţele aeriene israeliene s-au antrenat în Gibraltar, la 4.000 de kilometri depărtare de Israel.

Ministerul israelian al Apărării încearcă să continue un acord semnat în 2006, care permite avioanelor de luptă israeliene să se antreneze în spaţiul aerian al României. IAF au trimis în România avioane pentru antrenament, în 2007. În martie anul acesta, două avioane de recunoaştere israeliene au survolat România.

După ce a cedat peninsula Sinai Egiptului, în 1979, armata israeliană s-a orientat către Gibraltar, Grecia, Germania, Italia şi Statele Unite, ţări care le permit piloţilor să zboare timp îndelungat deasupra unor regiuni total necunoscute, pentru a se pregăti pentru o posibilă lovitură asupra facilităţilor nucleare iraniene”, scrie „Jerusalem Post”. Potrivit acestei publicaţii, destinaţia predilectă era Turcia, însă, după operaţiunea „Plumb Topit” din Fâşia Gaza, în 2009, autorităţile de la Ankara nu au mai permis zborurile de antrenament.

Aceeaşi publicaţie relatează că este posibil ca intrarea a două avioane de recunoaştere israeliene Gulfstream în spaţiul aerian al Ungariei şi României, în martie, să fi făcut parte tot dintr-un exerciţiu de antrenament. Prezenţa avioanelor a condus la un scandal politic soldat cu demiterea directorului departamentului de trafic aerian din Ministerul Transporturilor de la Budapesta. În România, Ministerul Apărării a precizat că survolarea spaţiului aerian s-a făcut cu toate autorizările necesare.

În urmă cu patru zile, o treime dintre membrii Camerei Reprezentanţilor de la Washington au introdus în dezbatere o rezoluţie care exprimă „sprijinul SUA pentru dreptul statului Israel de a-şi apăra suveranitatea, de a proteja vieţile şi siguranţa poporului israelian şi de a folosi toate mijloacele necesare pentru a combate şi elimina ameninţarea nucleară din partea Republicii Islamice Iran, inclusiv prin forţa militară, dacă o soluţie paşnică nu poate fi găsită într-o perioadă rezonabilă”. Pe 25 iulie, fostul director CIA, Michael Hayden, declara pentru CNN că, indiferent de acţiunile diplomatice ale SUA, „un război împotriva Iranului este de neevitat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.