România, țara fără program de screening pentru cancerul la sân

România este una din doar cele trei țări ale Uniunii Europene care nu au un program național de screening pentru cancerul de sân – rată a mortalității cu 25% mai mare decât în UE. Un studiu recent efectuat de Roche România și Coaliția pentru Sănătatea Femeii trage mai multe semnale de alarmă în legătură cu afecțiunile oncologice specifice femeilor.

Cifre alarmante

Aproximativ 52% din participantele la studiu nu știu ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a cancerelor, iar aproape 90% din acestea nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine.

Peste 89% din medicii ginecologi și medicii de familie recomandă femeilor investigații pentru depistarea precoce a cancerelor. În același timp însă, 63% din medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie consideră lipsa gratuităţii drept principalul motiv pentru care româncele evită efectuarea acestor investigații medicale. De asemenea, medicii susțin că fondurile insuficiente și lipsa unei promovări solide a importanței prevenției duc la descoperirea acestor boli în stadii avansate. Pe de altă parte, pacientele spun că traseul prin sistemul medical este îngreunat de lipsa unor etape precise, care trebuie urmate odată iniţiat procesul, precum și de dificultatea realizării investigațiilor, care trebuie realizate în centre diferite și momente diferite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.