România, țara podgoriilor mici și multe

România deține în acest moment cel mai mare număr de podgorii din Uniunea Europeană, cu nu mai puțini de 855.000 de zone individuale înregistrate. Această cifră reprezintă nu mai puțin de 36% din totalul acestora, la nivel european. În ceea ce privește numărul total de hectare de podgorie, cifrele Eurostat plasează România pe locul 5, ea înregistrând 6% din suprafața totală cultivată cu viță de vie din Europa. Datele au fost publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.

La nivel european, Spania deține cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie (941.000 de hectare, adică 30% din totalul UE), urmată de Franța (803.000 ha – 25%), Italia (610.000 ha – 19%) Portugalia (199.000 ha – 6%) și România (184.000, respectiv tot 6%). România conduce clasamentul european detașat, având cu peste 300 de mii de podgorii mai mult decât Spania (518.000), clasată pe locul doi. Podiumul este încheiat de Italia unde, la finalul anului 2015 (ultimul evaluat), erau înregistrate 299.000 podgorii. Conform datelor Eurostat, cea mai mare suprafață medie a unei podgorii este înregistrată în Franța, unde o astfel de unitate ocupă 10,5 hectare. La polul opus se află România, unde suprafața medie a unei podgorii este de doar 0,2 hectare. Un alt aspect reliefat de datele analizate evidențiează faptul că doar 27,7% din suprafața totală ocupată de podgoriile din România este dedicată producerii de vinuri de calitate superioară. Ungaria, Germania și Marea Britanie sunt statele membre care dedică 100% din suprafața viticolă acestui segment de calitate.

În Uniunea Europeană, în 2015, au existat 2,4 milioane de exploatații care cultivau 3,2 milioane de hectare de podgorii. Suprafața medie pe exploatație a fost de 1,3 ha, dar au fost diferențe semnificative între statele membre.
2,5 milioane de hectare (78%) de viță de vie au fost dedicate producției de struguri pentru vin de calitate. Vinul de calitate se referă atât la denumirea de origine protejată (2,1 milioane de hectare, sau 83% din suprafața totală a vinului de calitate în UE) și indicația geografică protejată (0,4 milioane de hectare, sau 17%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.