România, țara unde locuințele se scumpesc alarmant

Ritmul de creștere al locuințelor din România, 4,9% în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni, este unul dintre cele mai mari din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, conform datelor publicate de Eurostat – Oficiul European de Statistică. Comparativ, preţurile la locuinţe au înregistrat o creştere trimestrială de 1,8% în Uniunea Europeană şi de 1,5% în zona euro.

În plus, românii sunt cetățenii europeni care cred cel mai mult că vor plăti casele mai scump. România conduce clasamentul, cu 72% dintre respondenți considerând ca prețul caselor va crește în următorul an, urmată de Spania (66%) și Cehia (65%), conform studiului anual ING International Survey Homes and Mortgages 2017 , care a analizat opiniile europenilor cu privire la prețurile de pe piața locuințelor.

Comentând aceste realități, avocatul Gheorghe Piperea susține că se repetă scenariul sumbru din octombrie 2008.

„De data asta, la o scala in-imaginabilă pentru deştepţii care, în 2009, au pus la punct programul Prima Casă, menit a salva băncile şi dezvoltatorii imobiliari printr-un efort bugetar al statului întins pe trei ani. Acum nu numai că acest program de ajutor de stat ne-concurenţial este sleit de orice energie după triplarea perioadei de valabilitate în raport de cea iniţială, dar este criticat chiar de BNR şi, în plus, în condiţiile creşterii Robor, devine un risc sistemic pentru economie şi pentru Statul român.

Vor plăti cei care au alimentat de la tribune oficiale entuziasmul iraţional al consumului pe credit şi care au furnizat băncilor dopajul financiar necesar alimentării creditului „ieftin” dat populaţiei şi statului? Cel mai probabil, nu. Mai întâi pentru că „avem” un art.25 alin.3 în Legea BNR care stabileşte o incredibilă şi de ne-evitat imunitate de răspundere penală şi civilă a sefimii BNR. Şi apoi întrucât costurile iresponsabilităţii acestor „competitori” dopaţi din banking, inclusiv cele cu provizioanele pentru credite neperformante şi „optimizarea” fiscală vor fi împrăştiate în toate creditele şi depozitele bancare sub formă de comisioane de frunză verde şi alte speze foarte originale şi foarte inteligente ale biznisului banksteresc”, spune plastic avocatul Piperea.

În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor la locuinţe au fost raportate în Letonia (6,1%), Slovacia (5,6%) şi România (4,9%), iar singurele scăderi au fost consemnate în Ungaria (minus 1,5%) şi Belgia (minus 0,7%). În trimestrul doi din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, preţurile locuinţelor au crescut cu 4,4% în Uniunea Europeană şi cu 3,8% în zona euro.

În ceea ce privește așteptările românilor, procentajul de 72% dezvăluit de studiul ING International Survey Homes and Mortgages 2017 se explică prin faptul că economia țării este în creștere. Față de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimiști în legătură cu evoluția prețurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere dintre țările europene.

Programul Prima Casă care a alimentat foarte mult piața imobiliară în ultimii ani, în special în cei de criză economică, a intrat într-un proce de decelerare însă nu va dispărea decât peste câțiva ani. Guvernul a început să aloce din ce în ce mai puţini bani şi nici nu se mai fac suplimentari de fonduri acum, în toamnă. De altfel, persoanele care vor să cumpere un apartament prin Programul Prima Casă mai au de aşteptat până în primăvară pentru că deocamdată fondurile s-au epuizat, iar suplimentări pentru garanţii nu se vor mai face anul acesta, conform Fondul Naţional de Garantare. Plafonul Fondului Naţional de Garantare pentru Programul Prima Casă a început să scadă, de la 2.9 miliarde de lei, cât era anul trecut, la 2,5 miliarde, anul acesta. Din 2018, până în 2020 ar urmă să fie 2 miliarde de lei pe an, până în 2021, când va fi 1,5 miliarde lei.

În 2020 programul ar trebui să dispară. “Relevanţa acestui program a scăzut, valoarea tranzacţiilor prin prima casă a scăzut cu 5% faţă de anul precedent. O treime dintre cei care iau prin prima casă plătesc avans mai mare”, susține Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar Bancari, citat de Pro TV. În plus, ofertele băncilor de azi pentru creditele ipotecare sunt similare programului Prima Casă.

Până în prezent, în jur 220 de mii de români au cumpărat o locuinţă prin Prima Casă. Expansiunea creditării a alimentat scumpirea locuinţelor. Cu circa 13% numai în ultimul an, în Bucureşti, potrivit unor estimări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.