Românii din Timoc, cenzurați la televiziunea sârbă

Părintele Boian Alexandrovici a dezvăluit corespondenților din presa de limba română că un reportaj realizat de televiziunea de stat din Serbia la protopopiatul din Negotin a fost puternic cenzurat, la intervenția episcopului sârb, relatează gazetadecluj.ro. Nu este pentru prima dată când românii din Timoc sunt reduși la tăcere de autorități sârbe, iar drepturile lor la libertate religioasă sunt încălcate.

Boian Alexandrovici, vicar al Timocului şi protopop al Daciei Ripensis, a declarat pentru Romanian Global News că în urmă cu două săptămâni, o echipă a televiziunii de stat a Serbiei a făcut înregistrări la Mălainița și la sediul protopopiatului la Negotin. ”Reportera care a condus grupul și care a discutat cu mine mi-a spus că trebuia să discute și cu noul Episcop sârb Ilarion, fiul duhovnicesc al fostului Episcop Iustin, și că el a sunat-o, când ea era pe drum spre el, și a spus că nu este bine să se facă aceste înregistrări, în primul rând că ”în Timoc nu există români” și că nu este bine să se mediatizeze problema Bisericii Ortodoxe Române din Timoc pentru că nu trebuie să se știe că aceasta există aici. I s-a mai spus de către Episcopul Ilarion că el va face un protest scris la redacția ei, la Belgrad”, a relatat Părintele Boian.

Vicarul Timocului mai povestește că în timpul înregistrărilor cu televiziunea sârbă i s-au pus multe întrebări provocatoare, la care a răspuns cu argumente și documente. ”Una din întrebări/constatări ale lor a fost că: ”Dumneavoastră prin constatarea că români și vlahi sunt tot una, încercați să justificați prezența voastră aici”. La care eu am răspuns hotărât: ”Eu sunt la casa mea, sunt născut în acest oraș și aici trăiesc. Nici nu doresc și nici nu am nevoie să justific prezența mea la casa mea. Aicea m-am născut, aici trăiesc și aici am să mă îngrop și eu, la casa mea țin de Biserica Neamului meu – Biserica Ortodoxă Română”.

La sfârșit mi-au spus ”Părinte cu aceste înregistrări, argumente și documente veți închide gura tuturor care sunt împotrivă”. La plecare mi-au spus că mă vor anunța când va fi emisiunea, ceea ce nu s-a mai întâmplat”.

Emisiunea a fost difuzată pe televiziunea națională RTS pe 28 aprilie, dar sârbii nu au dat o singură vorbă despre Biserică. ”Au tăiat tot ce au mai vorbit unii din credincioși noștri despre Biserică și înregistrările cu mine nu le-au dat deloc. Intervenția Episcopului sârb a fost băgată în seamă de către ei și s-a făcut cum a spus el”, s-a plâns preotul român.

Potrivit lui Boian Alexandrovici, va fi organizată o ședință cu ”adevărații reprezentanți ai românilor/vlahilor din Timoc”, în urma căreia va fi elaborat un protest care va fi trimis Guvernului sârb.

”Pe lângă toate aceste lucruri negative și presiuni făcute de autoritățile bisericești și civile sârbe, pe noi ne bucură faptul că noi existăm, mergem înainte și ne dezvoltăm, iar aceste intervenții ale sârbilor dovedesc că nu mai au încotro și că vor să mai cumpere ceva timp ascunzând adevărul, timp ce se va termina în scurt timp pentru că adevărul nu se poate ascunde cum spune și Sf. Scriptura: Voi sunteți lumina lumi; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă”, a încheiat Părintele Boian declarația dată corespondentului Romanian Global News.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.