Românii i-au dăruit prinţului George o pajişte din Transilvania, şi nu contele Kalnoky

Cadoul acceptat de cuplul princiar britanic, William şi Catherine, un câmp cu flori rare – pentru micuţul George, probabil viitor rege al Marii Britanii, Dumnezeu să-i dea sănătate! -, este de fapt un cadou din partea poporului român.

Contele Kalnoky, un apropiat al prinţului Charles, a ales să cadorisească familia regală cu o pajişte din Valea Zălanului din judeţul Covasna. În mărinimia lui, contele a omis să spună ceva foarte important.

Dânsul o moşteneşte pe doamna Ludmila Bess, văduva contelui Felix Kalnoky, decedat înainte de reforma agrară a Regelui Ferdinand. Ludmila Bess a acceptat exproprierea averii contelui Kalnoky, încasând bani grei pentru toate terenurile expropriate, în medie 300 de lei pe iugăr. Deocamdată suntem în posesia CF-urilor – pentru cei interesaţi – 283 şi 230 din fostul judeţ Trei Scaune, numere de top 1993, 1723,2194, 2205, 576,1127 şi vor urma pentru Arcuş, Valea Crişului, Bicfalău, cu sute de hectare de teren şi imobile retrocedate contelui din Covasna, după ce doamna Ludmila şi-a încasat banii.

Reamintim cititorilor că invazia horthystă a făcut ca, după aceste exproprieri, proprietăţile să le revină pentru scurt timp celor expropriaţi (deşi fuseseră plătite şi răs-plătite), iar prin legile retrocedărilor de după revoluţie s-a „omis” să se specifice un singur lucru: „Reforma Agrară din 1921 rămâne în vigoare, legea aplicându-se doar pentru confiscările comuniste”.

Ca fapt divers, vă informăm că la această oră în Ungaria nu mai există grofi sau conţi, retrocedările s-au făcut în limita a 15.000 de dolari, bisericile au primit maximum 2.000 de mp iar clădirile s-au retrocedat doar dacă erau nelocuite. În schimb, s-au dat acţiuni la un fond gen „Proprietatea”.

Cu toate acestea, comisii locale, judeţene şi judecători abulici sau neştiutori de carte (ca să nu mai zic şi altceva!) au hotărât că domnul Tibor Kalnoky poate să-şi redobândească integral averile din Transilvania. Şi cum dar din dar se face rai, cum tot avem bani de la APIA şi – filantropic – restaurăm case din aceşti bani primiţi de la statul român, cum tot se plimbă un elicopter al unei instituţii (nu spui care!) prin România cu un domn prinţ, merge şi-o pajişte către Georgel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.