Românii nu știu adevărul despre evenimentele din decembrie 1989

La 25 de ani de la schimbarea de regim, românii nu cunosc adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989, iar majoritatea consideră că evenimentele de atunci au fost iniţiate din interiorul României. Datele reies dintr-un barometru pe această temă, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului “Adevărul”.

Conform sondajului, 78,3% dintre români nu cred că ştiu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Pe segmente de vârstă, cei mai convinşi de autenticitatea revoluţiei sunt românii peste 50 de ani (36,4% dintre ei cred că a fost voinţa poporului).

Cei între 31-50 de ani (34,7% dintre ei) şi cei peste 50 de ani (35,8% dintre ei) sunt în cea mai mare proporţie convinşi şi de varianta loviturii de stat. Cea mai mare proporţie de non-răspunsuri (28,2% din acest segment) apare la cei sub 30 de ani.

Rugați să se pronunțe cu privire la evenimentele din decembrie 1989, 33,5% dintre români cred că acestea au reprezentat voinţa poporului român care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. 33,4% cred că mai degrabă a fost o lovitură de stat dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Ceauşescu, în timp ce 20,9% consideră că evenimentele au fost consecinţa deciziei marilor puteri de a desfiinţa sistemul comunist în Europa de est. 12,3% nu au știu sau nu au răspuns.

Legat de rolul jucat de diferite personalităţi la evenimentele din decembrie 1989: cea mai bună imagine o are regretatul Sergiu Nicolaescu (45,3% apreciază un rol mai degrabă pozitiv), urmat de Petre Roman (44,8% pozitiv), Ion Iliescu (41,2%) şi Mircea Dinescu (39,9%).

În ceea ce privește procesul soților Ceaușescu, 68,4% dintre români cred că acesta a fost incorect. 12,7% cred că a fost un proces corect. 10,5% susțin că nu nu știu sau nu au cunoștință despre acest eveniment, în timp ce 8,4% nu răspund.

Concluzia acestor cifre care nu indică o percepție clară este că populația mai degrabă nu cunoaște cauzele și semnificațiile evenimentului care a dus la schimbarea regimului politic din România, conform autorilor sondajului. Cu cât ne îndepărtăm temporal de momentul 1989, percepția publică se diluează, mai ales în lipsa unei analize istorice clare a evenimentelor, se mai arată în studiul citat.

”Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre România” a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.