Românii și boala etichetelor

Jumătate dintre români sunt supraponderali sau chiar obezi, iar aproape două treimi suferă de diverse afecțiuni ale inimii. Cu toate acestea, informațiile despre caloriile și conținutul nutrițional al fiecărui aliment, înscrise pe etichetele produselor, sunt ignorate. Cel mai recent studiu efectuat printre români de o companie de cercetare arată că trei din zece persoane nu citesc niciodată aceste informații.

Nutriționiștii avertizează că obiceiul de a înlocui carnea și legumele cu dulciuri și produse de panificație şi patiserie provoacă mari dezechilibre în organism. „Dacă nu citesc eticheta de pe produs, nu știu cantitatea de calorii. Și atunci e foarte posibil să o depășească pe cea de 2.000 de calorii pe zi, atât cât este recomandat. Apoi, nu cunosc cantitatea de sare, E-urile și cantitatea de nutrienți. Trebuie să fim atenți și la modul în care sunt trecute pe etichetă“, spune Elvira Modreanu, nutriționist. Și asta, pentru că aportul caloric este dat la suta de grame, la fel ca toate celelalte indicații, și nu la toată cantitatea produsului.

33% din români sunt supraponderali

„Când mergem să facem cumpărături trebuie să fim foarte atenți și să nu ne grăbim. Pentru că dacă vrem să studiem bine etichetele și să identificăm toți termenii de pe etichetă, ne trebuie puțin timp. Apoi, după ce am aflat ce conține un aliment și nu ne convine trebuie să ne îndreptăm spre alt aliment cu valori nutriționale“, continuă medicul nutriționist.

Se întâmplă în multe cazuri ca unele persoane să renunțe la consumul de carne, dar să consume mult mai multe produse prăjite sau sucuri bogate în zahăr. Potrivit ISRA Center, 44% din români sunt normoponderali, 33% supraponderali, 15% obezi și 5% subponderali.

Eticheta

Eticheta este specifică în funcţie de tipul alimentului și este obligatorie conform legilor în vigoare. Trebuie să cuprindă lista ingredientelor, a aditivilor și aromelor, în funcție de ponderea utilizării lor în produs și în ordine descrescătoare, precum şi valorile nutriţionale la 100 g (valoare energetică, grăsimi, proteine, carbohidraţi). Informaţia corectă asupra conţinutului unui produs ce urmează a fi consumat este un amănunt important pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate (diabet, hipertensiune, obezitate). Pentru a face alegerile potrivite când vine vorba de alimente, trebuie să cunoaștem semnificaţiile tuturor informaţiilor care apar pe etichetele produselor pe care le cumpărăm. Nu e treabă simplă și cere și timp, dar este foarte important pentru sănătate. Nu trebuie să fim atenți numai la termenul de expirare şi la E-uri, ci şi la tipul şi cantitatea de grăsimi conţinute, precum şi la existenţa unor ingrediente cu potenţial alergen sau a unora provenite din organisme modificate genetic.

Atenție la aditivi!

Potrivit reglementărilor legale aflate în vigoare, și ingredientele conţinute, precum şi aditivii (conservanţi, coloranţi, îndulcitori, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, stabilizatori, stimulatori de arome) trebuie să fie menţionaţi pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantităţii lor. Aditivii pot fi scrişi ca E-uri sau ca denumire chimică. Dar nu toţi aditivii sunt nocivi! Există coloranţi naturali, precum cei obţinuţi din sfeclă roşie, dar şi aditivi cu acţiune inofensivă, cum este acidul ascorbic. În cazul în care suferim de diabet sau hipertensiune ori avem colesterolul mărit, atenția acordată etichetelor trebuie să fie de două ori mai mare. Astfel, trebuie să fim atenți la tipul de grăsimi, numărul caloriilor, valoarea colesterolului, cantitatea de sodiu, fibre, zaharuri, proteine, vitamine sau de minerale înscrise pe etichetă. În general, este specificat conţinutul de nutrienţi raportat la 100 g de produs sau la porţie. Pentru anumite produse, sunt importante menţiuni precum procentul de grăsime (lactate).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.