„Românii vor educaţie şi sănătate mai bune, precum şi un guvern eficient”

Un chestionar realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la nivel internaţional arată că printre priorităţile cetăţenilor români pentru următorii 15 ani se numără o educaţie şi o sănătate mai bune, precum şi alegerea unui guvern eficient, după cum a declarat, ieri, Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, în cadrul unei conferinţe găzduite de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

Conferinţa a fost prilejuită de promovarea summit-ului ONU, care se va desfăşura la New York în această lună şi unde vor fi stabilite obiectivele globale pentru dezvoltarea durabilă şi eradicarea sărăciei, până în 2030.
Sandie Blanchet susţine că, până acum,nu a existat o dezbatere semnificativă a obiectivelor dezvoltării durabile pentru perioada ce va urma.

„Aceste obiective vor fi incluse pe agenda internaţională, iar fiecare ţară le va adopta în funcţie de contextul său naţional”, a precizat domnia sa.
Totodată, Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, susţine că tema prioritară a Uniunii Europene pentru acest an este dezvoltarea durabilă şi reducerea sărăciei, instituţia implicându-se în pregătirea summit-ului ONU de la New York.

De asemenea, agenda pentru dezvoltare durabilă va trebui să reunească acţiunile tuturor actorilor majori, precum guverne, societăţi civile, medii politice sau financiare, potrivit lui Sorin Tănăsescu, ministru plenipotenţiar, Direcţia ONU, Instituţii Specializate şi Francofonie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Domnia sa a declarat că există 17 obiective de dezvoltare durabilă până în 2030, acestea fiind împărţite în trei domenii, respectiv economic, social şi mediu.

„În septembrie vom adopta la New York un document care va reflecta noua agendă privind dezvoltarea durabilă şi eradicarea sărăciei”, a mai spus reprezentantul MAE, subliniind: „Noi am avut un grup de lucru la nivel interministerial, care s-a reunit lunar. Printre priorităţile ţării noastre au fost abordate dezvoltarea sectorului energetic, rolul întreprinderilor mici şi mijlocii şi creşterea ponderii acestora în procesul de dezvoltare durabilă, problematica gestionării pădurilor, a deşeurilor, precum şi gestionarea apelor”.

221 milioane dolari – contribuţia României la reducerea sărăciei, în 2014

Datele MAE arată că ţara noastră a contribuit cu 221 de milioane de dolari, în 2014, la reducerea sărăciei extreme, prin programul naţional RoAid, o parte dintre fonduri fiind distribuite către Republica Moldova (33 milioane dolari), Serbia (0,68 milioane dolari) şi Ucraina (0,32 milioane dolari). Principalele instituţii contributoare în cadrul programului au fost Ministerul Finanţelor Publice (63,83%), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (17,24%), Ministerul Educaţiei (10,76%) şi Ministerul Afacerilor Externe (7,18%).
Summit-ul ONU pentru adoptarea agendei de dezvoltare post-2015 va avea loc între 25-27 septembrie 2015 la New York şi va găzdui o serie de dezbateri interguvernamentale pentru a stabili agenda de dezvoltare a statelor membre pe termen mediu şi lung.

Printre personalităţile care vor fi prezente la summit se numără şi Papa Francisc, care se va adresa Adunării Generale a ONU în prima zi a întâlnirii. De asemenea, la eveniment va participa şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care a anunţat că vrea să susţină un discurs, 2005 fiind anul când s-a adresat ultima oară Adunării Generale a ONU. Din partea ţării noastre va fi prezent preşedintele Klaus Iohannis, care ar urma să vorbească în cadrul evenimentului în ziua de 27 septembrie.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.