Romanticele concerte ale verii

Tineri muzicieni români la Varna Summer Fest”

Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal îşi deschide seria turneelor internaţionale din această vară cu un concert pe care îl va susţine la Varna Summer Fest în seara de 4 iulie, de la ora 19:00, la Centrul de Festivaluri și Congrese din Varna. Festivalul Varna Summer Fest este cel mai vechi festival muzical din Bulgaria şi unul dintre evenimentele cu cea mai lungă tradiţie din Europa, dedicate muzicii clasice.

Orchestra Română de Tineret îl va avea ca solist de această dată pe tânărul violoncelist Ştefan Cazacu, care va interpreta Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33 de Ceaikovski. Programul va mai cuprinde Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25 – Clasica de Prokofiev şi Simfonia nr. 4 în La major, op. 90 – Italiana de Mendelssohn.

Festivalul de la Varna a obţinut, de-a lungul timpului, recunoaştere naţională şi internaţională, contribuind în mod substanţial la promovarea culturii muzicale bulgare şi nu numai. De-a lungul timpului, au fost invitate ansambluri de renume internaţional, precum ansamblul Schubert, Cvartetul Borodin, Camerata Amsterdam, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet – Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comice din Berlin, Piccola Scala – Milano, Baletul Regal Suedez, Orchestra Simfonică Radiodin Leipzig, Orchestra Simfonică Radio din Sankt Petersburg, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti. În fiecare an, festivalul aduce pe scena sa tinere talente şi compoziţii interpretate în premieră, precum şi o mare varietate de genuri muzicale de la operă, la concerte simfonice, muzică de cameră şi corală.

Tânărul violoncelist Ștefan Cazacu (Foto Virgil Oprina)

Concertul tinerilor muzicieni români va putea fi ascultat şi de turiştii români aflaţi pe litoralul bulgăresc în această perioadă. La Bucureşti, concertul va fi reluat la Ateneul Român, în seara de 13 iulie, de la ora 19:00, în deschiderea Festivalului Vara magică.

Organizator : Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Parteneri : Fundaţia Prietenii Muzicii “Serafim Antropov”, Institutul Cultural Român

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009).

A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu, în prezent fiind student în anul al III-lea la Universitatea de Muzică din Viena, la clasa profesorului Reinhard Latzko. Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii I obţinute în diverse competiţii naţionale, totodată fiind distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu al Concursului Eurovision Young Musicians (2010 Bucureşti), în anul 2009 Revista Actualitatea Muzicală oferindu-i Premiul Tânărului Interpret.

A susţinut recitaluri în Bucureşti, Râmnicu-Vâlcea, Sinaia, Braşov, Tulcea, Sfântu-Gheorghe, Suceava, la Alkmaar în Olanda, Tel Aviv în Israel, Viena în Austria şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu orchestra Filarmonicii din Chişinău.

Prima Orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov” . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. În utimii ani, în rândul membrilor orchestrei sunt adesea cooptați și cei mai valoroși tineri muzicieni din Republica Moldova.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional Enescu și Muzica Lumii de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. În anii 2012, 2014 si 2015 a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret Young Euro Classics de la Berlin. Invitată la ultimele 3 ediții ale Festivalului Internațional George Enescu, Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea, începând din 2011, turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication și a devenit o prezență constantă la ultimele edițiii ale unor prestigioase festivaluri internaționale precum Festivalul Mahler de la Toblach din Italia sau Young Euro Classic de la Berlin.

Orchestra Româna de Tineret (Foto Virgil Oprina)

În 2015 si 2016 programul Orchestrei Române de Tineret a cuprins apariții în Italia, Germania, Franța, Austria, Bulgaria, Turcia, Belgia etc.

Vara Magică 2016” la Ateneul Român

Lanto Communication anunţă lansarea Festivalului Vara Magică 2016, ce va fi găzduit de Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august, în fiecare seară de miercuri. Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta şi Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini vor atrage publicul la Ateneu şi în această vară, pentru al cincilea an la rând.

Organizat în această formula din anul 2012, Festivalul Vara Magică a devenit un reper cultural de nivel internațional privitor la modul de petrecere a timpului, mult aşteptat de bucureştenii care petrec o parte a verii în capitală, precum și de un număr tot mai mare de turiști. Lanto Communication, singurul generator constant de proiecte de mare anvergură, la nivel de orchestră simfonică de mari dimensiuni, cu mari dirijori și soliști de foarte înalt nivel, propune an de an această serie de concerte de elită în lunile iulie şi august. Fiind susținute exclusiv de mediul privat, aceste seri muzicale se îndepărtează de rutina stagiunilor şi devin un binemeritat premiu pentru artiști și public deopotrivă, pentru toți cei care înțeleg să trăiască în spiritul unei permanente autodepășiri. Acest public devine, după cum o arată și statisticile, tot mai numeros și mai fidel.

Publicul care vine la concertele Verii magice în fantastica sală a Ateneului este în cea mai mare parte compus din oameni activi, lideri de opinie, care înțeleg și valorizează corect regalul muzical care le este oferit. Atmosfera de elevație culturală pe care o imprimă cadrul minunatei clădiri a Ateneului Român este întregită de faptul că motivul venirii spectatorilor este întotdeauna onorat de Marea Muzică. Prilej de sărbătoare în sine, programele de concert ale Verii Magice reprezintă combinații ale celor mai valoroase și îndrăgite piese muzicale ale creației universale din toate timpurile, programele întotdeauna deosebit de captivante constituind o altă marcă distinctă a acestora.

Cea de a V-a ediție a Festivalului Vara Magică reafirmă forța parteneriatului prin care Lanto Communication oferă publicului său o vară la standarde culturale europene.

Partener asociat : Centrul Naţional de Artă Tinerimea Romana

Partener: Fundatia Prietenii muzicii – Serafim Antropov

Bucuresti – Ateneul Român – 13 iulie – 24 august 2016

Miercuri 13 iulieOrchestra Română de Tineret

Dirjor: Cristian Mandeal

Solist: violoncelistul Ştefan Cazacu

În program: S. ProkofievSimfonia nr. 1, „Classica” , op. 25

P.I. CeaikovskiVaraţiuni pe o tema Rococo, op. 33

F. MendelssohnSimfonia nr. 4, „Italiana” , op. 90

Violonistul Alexandru Tomescu

Miercuri 20 iulieRecital extraordinar Alexandru Tomescu

În program:

Bela BartokSonata pentru vioara solo Sz. 117, dedicata lui Yehudi Menuhin

J.S. BachPartita a II-a pentru vioara solo,in re minor, BWV 1004

Dirijorul Horia Andreescu

Joi 28 iulieRomanian Sinfonietta Orchestra

Dirijor: Horia Andreescu

Solist: violonistul Dan Iulian Druţac

În program:

Max BruchConcert pentru vioara si orchestra nr. 1, in sol minor

A.DvorakSimfonia nr. 9, “Din lumea noua” , in mi minor, op. 95

Miercuri 3 augustOrchestra Naţională de Tineret a Portugaliei

Dirijor: Pedro Carneiro

În program:

L. van BeethovenSimfonia nr. 5, op. 67, in do minor

D. ŞostakoviciSimfonia nr. 5 , op. 47, în re minor

Miercuri 10 augustRecital extraordinarIoana Cristina Goicea – vioară şi

Răzvan Costin Filipoiu – pian

În propgram:

J.S. BachCiaccona din Partita a ll-a, în re minor , BWV 1004

L.van BethovenSonata nr. 6, în La major, op. 30

George EnescuSonata a III-a “în caracter popular romanesc”, Op.25

Henri WieniawskiVariaţiuni pe o temă originală, op. 15

Miercuri 17 augustOrchestra Junior

Dirijor: Andras Vass

Muzică de Haydn, Mozart, Bartok

***

Valentin Gheorghiu– pian

Roxana Gheorghiu – pian

Marin Cazacu – violoncel

Iulia Adriana Cazacu – vioară

În program:

S. RachmaninovTrio elegiac nr. 1, în sol minor şi Suita nr. 2, op. 17, pentru două piane

Miercuri 24 augustOrchestra de Tineret România-Moldova

Dirijor: Cristian Mandeal

Solist: Marin Cazacu – violoncel

În program:

G.EnescuSuita nr. 1, în Do major, op. 9

P.I. Ceaikovski – Aria lui Lenski din opera Evgheni Oneghin

S. ProkofievSuita “Romeo şi Julieta”, op. 64

Muzica în Palatele României” – turneul valorilor românești

Vineri 15 iulie, la ora 19:00, la Casa Avramide, numită şi Casa Colecţiilor – monument arhitectonic emblematic din Tulcea, care-și păstrează, după mai bine de un secol, întreaga splendoare, va avea loc concertul de promovare a ediției a IV-a a Turneului Muzica în Palatele României.

Costin Soare, unul dintre cei mai valoroși muzicieni români, va bucura publicul cu un repertoriu variat, interpretat atât la chitară, cât și la lăută, care pornește de la dansurile renascentiste, ajungând la muzica spaniolă și sud-americană din secolul XX.

Acest regal sonor va fi apoi prezentat în toate cele 11 recitaluri ale Turneului Muzica în Palatele României, eveniment organizat de Asociaţia Culturală “Pro Valores”. Turneul se va desfășura în perioada 3 – 21 august 2016, în locuri de extremă spectaculozitate, oferindu-se astfel noi atracții unora dintre cele mai frumoase și mai încărcate de istorie spații ale spiritualității românești: Palatul Marincu din Calafat (miercuri 3 august 2016, ora 18), Castelul Peleș (sâmbătă 6 august 2016, ora 16), Cetatea Prejmer (duminică 7 august 2016, ora 17), Castelul Károlyi din Carei (marți 9 august, ora 18), Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri 10 august 2016, ora 18), Cetatea Făgăraș (joi 11 august 2016, ora 19), Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia (duminică 14 august 2016, ora 12), Palatul Culturii din Iași (joi 18 august 2016, ora 18), Palatul Cuza din Iași – Muzeul Unirii (vineri 19 august 2016, ora 18), Palatul Sturdza de la Miclăușeni (sâmbătă 20 august 2016, ora 17) și Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică 21 august 2016, ora 12).

Atât la Casa Avramide din Tulcea, cât și pe parcursul Turneului Muzica în Palatele României, iubitorii artei sunetelor se vor lăsa învăluiți de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos și Francisco Tárrega.

Costin Soare, născut în 1978, s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază de interpret și pedagog al chitarei și lăutei. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, inițiator și director artistic al Festivalului Internaţional Serile de chitară, ajuns în 2015 la cea de-a cincea ediție. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighişoara”, iar în iunie 2014, în urma turneului de concerte și conferințe desfășurat în cinci orașe, a lansat CD-ul intitulat Nocturne şi dansuri, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: Bach, Britten şi Takemitsu. În anul 2015 a susținut Turneul Național Armonii pascale, împreună cu actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. În luna iulie 2016 este profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

Casa Avramide – monument de arhitectură – a aparținut armatorului grec Alexandru Avramide, care sosea în oraşul Tulcea pe la mijlocul secolului al XIX-lea, animat de o ambiție și o tenacitate ce aveau să facă din el unul din cei mai înstăriți oameni din regiune. În jurul anului 1890, Avramide aduce doi meșteri italieni și le încredințează construcția unei case pe care și-o dorea a fi un simbol al prosperității familiei sale. În scurt timp, casa amplasată în centrul orașului Tulcea va deveni cea mai frumoasă clădire din oraș. Considerată locuință de lux, Casa Avramide se remarcă prin încăperile de la nivelul parterului, bogat decorate cu stucatură pictată, plafoane pictate și prevăzute cu uși în două canate, cele două fațade principale, dintre care una cu o scară monumentală din mozaic de marmură și un pseudoportic de acces. Casa Avramide oferă în prezent elemente legate de istoria modernă a orașului Tulcea, povestea familiei Avramide și pune în valoare obiecte de patrimoniu din colecțiile Institutului de Cercetări – Eco Muzeale Tulcea.

Ioana Cristina Goicea

Pianiștii Valentin și Roxana Gheorghiu

Violoncelistul Marin Cazacu

Chitaristul Costin Soare

Casa Avramide

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.