Romsilva a câştigat definitiv o luptă cu o fundaţie apropiată BOR

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, deţinută de Ministerul Agriculturii, a câştigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, 166.813 hectare de fond forestier rămânând astfel în proprietatea publică a statului român şi în administrarea Romsilva. Procesul a fost intentat acum 16 ani de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care a cerut recunoaşterea dreptului de proprietate pentru cele 166.813 de hectare, aflate în judeţul Suceava. Litigiul s-a judecat în aceşti ani la mai multe instanţe din ţară, în mai multe cicluri procesuale, la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Timişoara, Curtea de Apel Cluj, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acţiunea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj şi irevocabil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie acum trei ani, iar calea extraordinară de atac a revizuirii a rămas irevocabilă în acest an, prin Decizia 192 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În cursul anului trecut, juriştii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au reuşit să păstreze în proprietatea publică a statului român încă 21.387 de hectare de fond forestier, cele mai multe în judeţele Buzău, 2.754 de hectare, Gorj, 2.622 de hectare şi Argeş, 1.276 de hectare. În urmă aplicării legilor pentru restituirea proprietăţilor, fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, s-a diminuat la 3,14 milioane de hectare, adică aproape 49% din totalul fondului forestier naţional.

Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei este o fundaţie înfiinţată ca persoană juridică de drept privat în anul 2000, fundaţia se doreşte[1] a fi continuatoarea unei persoane juridice de drept public, căreia i-a preluat şi numele–Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei–persoană juridică de drept public înfiinţată de statul român, prin lege, în anul 1925, pentru a administra 192.000 ha pădure. Conform actului constitutiv din 15 martie 2000, Fundaţia avea 27 de membri fondatori, în special înalţi ierarhi, preoţi şi stareţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.