Romsilva inconștientă: 10 milioane de metri cubi la tăiat

Regia Romsilva va tăia, în acest an, 9,5 milioane de metri cubi de masă lemnoasă din pădurile statului şi din cele private, dar administrate de regie, potrivit bugetului pe 2017, care urmează să fie aprobat prin HG în Guvern. Un metru cub de lemn uscat are, în funcţie de specie, între 300 şi 700 de kilograme. Cel mai uşor este bradul, mult mai grele sunt stejarul şi fagul. Astfel, anul acesta vor fi tăiate între 2,8 şi 5,5 milioane de tone de păduri.

Romsilva va mai vinde şi fructe de pădure, ciuperci comestibile, plante medicinale, carne de vânat şi vânat viu, păstrăvi de consum, din acestea şi din lemn urmând a realiza o cifră de afaceri de 1,6 miliarde lei. Fără îndoială, cea mai mare parte a banilor va fi făcută din vânzarea de lemn, şi nu de ciuperci şi păstrăvi.
În bugetul pe 2017, Romsilva a indicat realizarea de venituri totale de 2 miliarde de lei, la cheltuieli de 1,83 miliarde de lei, rezultând un profit brut de 170 de milioane de lei, în creştere cu 6,4% faţă de 2016.
Potrivit Notei de Fundamentare a HG care îi aprobă bugetul, Regia va mai obţine alte venituri din vânzarea cabalinelor, din valorificarea mijloacelor fixe, venituri din vânzarea activelor, venituri din prestaţii aferente împăduririlor, venituri din despăgubiri, venituri din penalităţi ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale, venituri din imputaţii din cauza unor lipsuri în gestiune, venituri din taxa de participare la licitaţii.

„Această categorie înregistrează o creştere de 28,8%, cea mai mare creştere înregistrându-se la categoria «alte venituri», unde sunt cuprinse veniturile obţinute ca urmare a consumului din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, utilizat în special pentru împădurirea terenurilor goale înregistrate în amenajamentul silvic sau a celor preluate în scopul împăduririi, pentru reinstalarea pădurii pe terenurile ocupate temporar din fondul forestier, pentru efectuarea lucrărilor de ajutorare şi de îngrijire a regenerărilor naturale şi de îngrijire a culturilor tinere existente, pentru efectuarea lucrărilor de îngrijire a arboretelor tinere, degajări şi curăţări“, se arată în documentul citat.

La categoria cheltuieli, de departe, cea mai mare este cea cu personalul – 967 de milioane de lei, din care doar salariile înseamnă 687 de milioane de lei. La cei 16.000 de salariaţi, regia calculează un salariu mediu pentru fiecare de aproximativ 3.500 de lei.

Romsilva mai are cheltuieli cu bunuri şi servicii de 500 de milioane de lei, din care amenajarea pădurilor reprezintă 23 milioane lei (faţă de venituri de 1,6 miliarde de lei din tăierea lor), cheltuieli cu prestaţiile efectuate de filiale, respectiv cheltuielile cu administrarea parcurilor naturale/naţionale și cu Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada“ în cuantum de 18,7 milioane lei, cheltuieli privind protecţia pădurilor în valoare de 15 milioane lei, cheltuieli cu cercetarea ştiinţifică în valoare de 4 milioane lei.

Toate cheltuielile propuse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva pentru anul 2017 sunt efectuate din veniturile proprii ale acesteia, şi nu de la bugetul statului, neînregistrându-se arierate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.