Rosia Montana e doar varful iceberg-ului

30/08/2011

Ieri presedintele-jucator s-a dus la Rosia Montana, a afirmat ca e primul turist acolo, a promovat proiectul care face sa dispara aurul, patrimoniul si protectia mediului din Apuseni, a reiterat ca a sustinut din totdeauna proiectul, a spus ca ar fi fost bine daca el s-ar fi facut inca din 1997 si ca motivul pentru care nu s-a realizat.

Presedintele-jucator si-a incalcat inca odata prerogativele, a demonstrat inca odata in clar convingerile sale despre politica si politicieni: un politician adevarat si curajos, in opinia sa, este unul care minte, fura, se lasa cumparat pentru a gira furtul ultimelor bogatii nationale, si care incalca legile mediului si parimoniului fara sa clipeasca.

Partea buna a ofensivei prezidentiale pentru cadorisirea unei firme cu aur, argint si alte minerale pretioase in valoare de cel putin 6, daca nu 10 de miliarde de euro*, este ca in sfarsit se dezbate mai temeinic aceasta tema, atat cat este posibil intr-o zona media sponsorizata si cumparata cvasitotal de RMGC. In ultimele zile am vazut la Antena3 doua dezbateri adevarate pe acest subiect, ambele realizate de Gabriela Firea.

Partea inca nevazuta a iceberg-ului

Cu toate ca jurnalisti autentici dar solitari ca si Mihai Gotiu tematizeaza si atrag atentia de multa vreme, abia de ieri se vorbeste si in media bucuresteana despre celelate “Rosii Montane”.

In Muntii Metaliferi, in Apuseni, zacamintele de aur cunoscute si exploatate sustenabil timp de milenii, sunt mult mai numeroase: Certej, Baita, Criscior, Brad etc. Mine profitabile au fost falimentate intentionat (si cu complicitatea BNR), pentru ca baieti destepti din guvernele de la Bucuresti sa repartizeze licente de exploatare pentru firme. Pe gratis pentru bugetul national, mai putin pe gratis pentru buzunarul lor.

Opinia publica nu stie nimic despre aceste exploatari: nici modul de exploatare intentionat, nici cine sunt firmele respective, cine face parte din actionariat. Doar un singur lucru este sigur, contribuabilul roman, proprietarul de drept al acestor bogatii naturale, nu va vedea decat cel mult un 4% in redevente.

Informatiile sunt disponibile, tot ce putem face este sa le cautam si sa le citim.

De aceea va rog sa cititi articolul lui Mihai Gotiu de ieri, despre European Goldfields si Carpathian Gold, doua firme care opereaza ca submarine fara periscop. Si articolul lui Sorin Rosca Stanescu, despre firma Deva Gold SA, care se foloseste de un offshore din Insula Barbados pentru a nu-si dezvalui actionarii si participantii la profit, probabil cetateni romani care doresc sa-si pastreze anonimatul. 

P.S. Cum dezinformeaza armata de consultanti, politcieni, profesori si ziaristi cumparata de RMGC

Un exemplu, propagandistii platiti de RMGC vorbesc de minele open pit care folosesc tehnologia cu cianura in Finlanda si Suedia. Cei care aduc acest “argument” omit insa a spune doua informatii importante.

1. In urma votului din Parlamentul European care recomanda ilegalizarea tehnologiei cu cianura, firmele care opereaza minele s-au oferit sa renunte la aceasta tehnologie chiar daca, inca, din punct de vedere strict legal nu sunt obligate sa o faca.

2. Situatia din nordul Scandinaviei nu se poate compara deloc cu cea din Apuseni. Nu doar ca minele de acolo sunt mult mai mici in comparatie cu ce se intentioneaza in Metaliferi.

Minele din Suedia si Finlanda se afla in pustiul tundrei de la cercul polar. Nu ca ar fi asta un motiv de a otravi zona. Insa impactul nu se poate compara. Mina finlandeza se afla langa Kittilä, in provincia Laponia, unde traiesc si se antreneaza cel mult renii lui Mos Craciun.

Judetul Alba are o suprafata de 6.242 de km², si o populatie de 380.000 de locuitori (densitate de 61 de locuitori pe km²).

Laponia are o suprafata de 98.984km²  (de 16 ori mai mare decat Alba) si o populatie de 180.000 (jumatatea locuitorilor judetului Alba). Densitatea este de 2 locuitori pe km², de treizeci de ori mai mica.

In bazinele Ariesului, Muresului si Crisului Alb traiesc insa peste un milion de romani, dintre care multi fara apa potabila pentru ei insasi, ca sa nu mai vorbim de apa pe care o necesita pentru zootehnie si agricultura. Poluarea panzei freatice, a fantanilor si a apei potabile ar duce la un dezastru national.

*Numai la rosia Montana este vorba de zacamant in valoare de 15 miliarde de euro. In Metaliferii Apusenilor, geologi citati de cotidianul canadian The Globe and Mail estimau valoarea zacamintelor (de aur doar) la circa 40 de miliarde de euro, si asta inaintea ultimei crsteri a pretului aurului. Trebuie insa constientizat si faptul ca pe langa aur in pamant se afla alte metale si minerale pretioase, argintul fiind doar unul dintre ele.

http://transildania.wordpress.com/2011/08/30/rosia-montana-e-doar-varful-iceberg-ului/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.