Roşia Montană – Scrisoarea adresată de Europa Nostra Guvernului României

La Congresul anual al organizaţiei Europa Nostra şi la Forumul public pe tema “Salvaţi patrimoniul în pericol al Europei”, care au avut loc la Lisabona, membrii Europa Nostra şi-au exprimat încă o dată profunda îngrijorare privind proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană şi ameninţările majore pe care le reprezintă pentru moştenirea patrimoniul cultural, ca şi pentru peisajul natural şi mediul înconjurător din întreaga regiune a Roşiei Montane. În urma acestui Congres, Europa Nostra a trimis o scrisoare primului ministru al României, domnul Victor Ponta, transmiţând astfel îngrijorările membrilor noştri.

Europa Nostra încurajează noul guvern al României să recurgă-aşa cum a şi anunţat deja-la o reexaminare a proiectului RMGC şi a impactului său asupra mediului şi patrimoniului cultural şi natural al Roşiei Montane.

Europa Nostra reiterează recomandările sale că Roşia Montană, cu patrimoniul său arheologic impresionant, să fie inclusă în lista pentru candidatura la Lista Patrimoniului UNESCO şi ca această candidatură să fie trimisă organismelor UNESCO. Această recomandare este deja sprijinită la nivel naţional de Comisia Monumentelor Istorice din România şi de Academia Română şi de asemenea de Europa Nostra şi ICOMOS International.

În scrisoarea către premierul României, Europa Nostra se referă de asemenea şi la propuneri pentru o alternativă de dezvoltare a regiunii, care au fost discutate şi pot fi implementate-dacă guvernul României va decide în favoarea lor-cu sprijinul fondurilor structurale alocate României de către UE. Aceste propuneri caută să demonstreze că investiţia pe termen lung în patrimoniu este un element important pentru orice program de dezvoltare sustenabilă. Europa Nostra încurajează de aceea guvernul României să examineze cu atenţie aceste propuneri înainte de a lua decizia finală privind proiectul minier.

Ca federaţie paneuropeană a organizaţiilor care îşi propun să protejeze patrimoniul cultural şi natural comun al Europei, Europa Nostra consideră că acest caz al patrimoniului pus în pericol de la Roşia Montană este un subiect de importanţă majoră şi relevant pentru întreaga Europă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.