Rozalia Ibolya Biro, primul ministru „biped” al culturii române?

Pe 1 august, dacă nu intervine cumva o răzgândire nespecifică UDMR, şeful acesteia, Kelemen Hunor, părăseşte cabinetul Ponta din postul de vicepremier şi ministru al Culturii, în care nesătulul prim-ministru îl cocoţase după dezertarea lamentabilulul George Crin Laurenţiu Antonescu. Faptul are loc tocmai când mă pregăteam să-i duc un buchet din ciulini de Bărăgan, b… porcului, pi…ţigăncii, c…popii şi altele pe măsură lui Kelemen Hunor, care, revenit în fruntea Ministerului Culturii, nu a făcut altceva decât să demoleze cu program cultura română.

Este suficient să amintesc că, în precedentul său mandat, refuzase sponsorizarea reeditării ediţiei princeps a poeziilor lui Eminescu, care conţinea şi comentariile unui eminescolog de talie de azi, cât şi reproduceri olografe ale textelor poetului nostru naţional. Cum nici nu se aşternuse praful de pe scaunul pe care-l ocupase, revenit, Kelemen Hunor şi-a reactualizat programul de demolare a culturii române, dovadă de netăgăduit fiind şi recenta interpelare a unor iluştri scriitori români, membri ai Academiei, care se plâng pe drept de felul detestabil în care acesta şi cei din subordinea lui gestionează banii Ministerului Culturii atunci când vine vorba despre sponsorizarea unor volume propuse de edituri de seamă din ţară, în primul rând de Editura Academiei, din a cărei listă NU A FOST REŢINUT NICI UN TITLU, chit că este vorba de tratate, monografii sau studii făcute de institute vestite ori semnate de nume prestigioase ale ştiinţei şi culturii române. În schimb, au fost preferate volume ale unor autori obscuri, unul chiar cu iz iredentist, propuse de edituri la fel de obscure, dar cu trecere în anumite locuri cum ar fi ministerul respectiv. La fel de grav stau lucrurile şi când vine vorba despre publicaţii: comisia respectivă din Ministerul Culturii A REFUZAT SĂ SPONSORIZEZE prestigioasele reviste ştiinţifice ale Academiei Române, în schimb a oferit partea leului publicaţiilor în limba maghiară. În acest sens se vorbeşte de cifra de 20% din fonduri, în condiţiile în care ele reprezintă în total o minoritate de 5%! (deşi nu le-or fi citind şi sugarii, şi copiii de până la cinci ani!). Evident, toate astea nu ar fi fost posibile dacă liderii udemerişti nu ar şti că, în cabinetul de azi, ca şi în cele precedente în care au fost, de teama periclitării alianţei de la guvernare, nimeni nu le cere socoteală, ei nu trebuie să justifice mai nimic, nici măcar un capăt de aţă! Nu este mai puţin adevărat că acest demolator al culturii române, pe numele Kelemen Hunor, şi-a continuat nestingherit „opera” şi datorită condamnabilei tăceri indiferente a unor instituţii fundamentale ale ştiinţei şi culturii române, cum ar fi Academia Română!

Cum spuneam, exact când voiam să-l „felicit” pe liderul udemereului pentru ceea ce face şi felul cum „ne face” cultura, acesta şi-a anunţat demisia. Orice om cu capul pe umeri îşi dă seama imediat cât de bine calculată este mişcarea; UDMR rămâne la guvernare, dar liderul ei candidează la prezidenţiale, maghiarii îl votează in corpore, iar la turul al II-lea, cele 5% din sufragii pot deveni capitale pentru succesul unuia sau altuia dintre competitori, drept care, ca şi în trecut, dar cu şi mai mare sârg, Kelemen Hunor le va negocia la sânge. Până atunci, potrivit nenorocitului de algoritm, el a propus, vorba vine, ca Rozalia Ibolya Biro să-i urmeze în postul de vicepremier şi de ministru al Culturii. Recunosc că, dacă în cazul postului de vicepremier, faptul că s-a gândit la o femeie reprezintă o premieră în analele politice postdecembriste, lucrurile stau pe dos în cazul portofoliului pe care-l va deţine această economistă de profesie.

Am aflat din presă că respectiva este co-acţionar, administrator sau director la societăţi comerciale înfiinţate de Alexandru Kiss, soţul unei verişoare: RCS SRL (tatăl şi mama actualei RCS-RDS), Ştirea SRL, Videovox SRL, Softpartner SRK, Alexis SRL, Lancelot SLR, Vetrolux SRL, Biolact SL, Studio Lotus SRL şi Bioland SRL… Cum se vede, este un fel de naşă ori fină de sereleuri, cu afaceri ce merg de la informatică la lapte covăsât sau presă şi afaceri cu imobile din chirpici ori beton şi cărămizi de Jimbolia! În viaţa ei politică a mai fost viceprimar la Oradea, şi a acţionat pentru înfiinţarea de clase cu predarea în limba maghiară în judeţ, apoi pentru înfiinţarea de grădiniţe şi şcoli exclusiv în limba maghiară. În fine, până şi conaţionali de-ai ei au criticat-o pentru iniţiativa ei de a monta plăcuţe cu traducerea în maghiară a tuturor străzilor din Oradea! În ultimul ei mandat de viceprimar, când la Sănătate au fost miniştri udemerişti, a montat plăcuţe bilingve cu denumirile maghiare ale secţiilor şi sălilor de la spitalele din Oradea. S-a mai pricopsit şi cu un dosar la DNA pentru conflict de interese şi abuz în serviciu. În 2013, doi lideri ai unui partid maghiar o criticau pentru că ar fi făcut dispăruţi 1,1 milioane de euro alocaţi construirii Centrului Cultural Ady Endre. Este preşedinta Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR, iar în 2012 a fost aleasă senatoare în Camera Superioară a Parlamentului României, susţinând proiectul UDMR de modificare a Constituţiei prin eliminarea sintagmei de „stat naţional” din art.1. Rozalia Imolya Biro şi-a depus la registratura Senatului un CV în care, la rubrica„ limbi străine”, declara „limba română – nivel superior”, iar „limba engleză-nivel mediu”. Zilele trecute, la mai mult de un an după ce declara că stăpâneşte româna ca limbă străină, la „nivel superior”, ea spunea, într-o conferinţă de presă, că şi-a corectat „greşeala” şi că îşi asumă româna ca „limbă de cetăţean” (?!). „A fost o greşeală. Aşa este când, pe calculator, nu-ţi scrii CV-ul cu mâna proprie; acel CV a fost corectat înainte ca presa să se sesizeze”, a declarat ea. Şi-a corectat greşeala, care nu i-ar fi aparţinut, adăugând că îşi asumă limba română nu ca pe o limbă străină, ci ca pe o „limbă de cetăţean”. „Limba mea maternă este limba maghiară, iar limba română este limbă de cetăţean, limba statului în care trăiesc”, a pus Rozalia Biro.

În esenţă, acesta este profilul celei care va manageria cultura română în următoarea perioadă, aproape sigur până după prezidenţiale, când nu este exlus ca UDMR să pluseze şi mai mult, obţinând noi portofolii, „încălecând” şi mai bine Guvernul României. Din această perspectivă s-ar putea că Rozalia Imolya Biro să ocupe un post-cheie. Ce-o recomandă, vorba unei replici dintr-un film celebru de comedie cu Bibanu, Jean şi Puiu? Păi faptul că, aşa cum declara într-o emisiune de radio, ca viceprimar, reuşise să stârpească bipezii din localitate. „Majoritatea bipezilor din Oradea provin din alte locălităţi”, iar pe străzile acestui oraş mai pot fi găsiţi doar „câţiva”, întrucât Poliţia Comunitară i-a ridicat pe ceilalţi. Aceeaşi Rozalia Biro, mamă a doi copii, preciza că nu are „niciun biped în familie”.

Succes deplin la Ministerul Culturii din România!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.