Rubla cucereşte estul Ucrainei

Moneda rusească a început să cucerească pe nesimţite enclavele separatiste din estul Ucrainei, acolo unde domină în prezent un calm relativ între părţile aflate în conflict. Modelul a fost deja patentat în regiunile separatiste din fosta URSS, aflate în acest moment sub controlul Rusiei. Bloomberg scrie că în Doneţk, oraş aflat în zona de conflict, marile magazine au deschis case separate pentru plăţile în ruble pentru a servi luptătorii separatişti, îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj, şi pe care îi vezi stând la coadă alături de pensionari. De asemenea, o călătorie cu marşrutka, autobuzele locale, sau cu tramvaiul poate fi plătită cu ruble, iar la benzinării vânzătorii primesc moneda rusească de la soldaţii care fac plinul jeep-urilor blindate.

„Nu sunt probleme în magazine, toate acceptă ruble. Nu pot da întotdeauna rest, dar oferă în schimb gumă de mestecat sau brichete”, a declarat Natalia, o coafeză de 36 de ani, citată de Bloomberg.

Guvernul de la Kiev scapă de sub control situaţia în ciuda faptului că acordul de pace convenit cu Germania, Franţa şi Rusia prevede ca Ucraina să rămână întreagă. Deocamdată, rebelii nu s-au exprimat în legătură cu intenţiile privind introducerea rublei în teritoriile din est, dar experienţa trecutului ne dă indicii în legătură cu ceea ce se va întâmpla. Abhazia şi Osetia de Sud, regiuni rupte cu forţa din Georgia, folosesc în general rubla. Transnistria utiliează o rublă proprie, iar în Crimeea moneda de schimb a ajuns rubla.

Preşedintele Eurasia Group, Cliff Kupchan, susţine că utilizarea tot mai mare a rublei este un semn că Rusia va păstra controlul de facto asupra enclavelor din estul Ucraine.

Avem de a face cu un paradox pentru că Ucraina este singurul loc din lume unde deprecierea rublei faţă de dolar, 46%, nu a ştirbit din atractivitatea monedei ruseşti. Nu acelaşi lucru se poate vorbi de moneda ucraineană, care a pierdut 48%. La bancomatele din Doneţk nu mai găseşti grivne, ci doar ruble. Cine doreşte musai grivne este nevoit să meargă în alte zone din Ucraina. Mai mult, pe rafturile magazinelor din Doneţk, produsele ucrainene lasă loc încetul cu încetul celor ruseşti. „Vedem cum produsele ruseşti le înlocuiesc pe cele ucrainene, în magazinele din Doneţk. Dar grivna nu va dispărea complet, din cauza legăturilor regionale. Oamenii circulă”, a declarat Andrei Purgin, lider al auto-proclamatei Republici a Poporului din Doneţk.

Pentru că nu era de ajuns ca magazinele şi bancomatele să se umple de ruble, în Doneţk pensiile se plătesc tot în monedă rusească, în ciuda faptului că Banca Centrală a Ucrainei susţine că grivna este singura monedă legală din ţară.

În cealaltă republică separatistă, Lugansk, deja 85% din plăţi se fac în ruble şi doar 12% în grivne, iar restul revine dolarului.

Banca Centrală a Rusiei, instituţia care a operat trecerea de la grivnă la rublă în Crimeea, a refuzat să comenteze asupra fenomenului de extindere a influenţei monedei sale în estul Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.