Rusia, acuzată de implicare directă în luptele din Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU acuză Rusia de implicare directă a forţelor ruseşti, alături de separatiştii proruşi, în conflictul armat din estul Ucrainei, transmite AFP, citată de Mediafax în pagina electronică.

„Sunt necesare, de urgenţă, negocieri serioase (în Ucraina), dar Rusia trebuie să înceteze să mintă şi să alimenteze conflictul”, a declarat ambasadoarea americană la ONU Samantha Power, în Consiliul reunit de urgenţă la solicitarea Lituaniei. „În prezent, militari, blindate, (elemente de) apărare antiaeriană şi artilerie venite din Rusia luptă alături de separatişti”, a denunţat ea.

Power a prezentat o lungă listă cu indicii, inclusiv fotografii prin satelit, care dovedesc în opinia sa această implicare directă a forţelor ruseşti. „În faţa acestei ameninţări, să nu se acţioneze va costa scump”, a conchis ea.

Constatând că „Rusia rămâne surdă” la avertizările occidentalilor în privinţa Ucrainei, Power s-a întrebat, în acest condiţii, „cum să le spui altor ţări limitrofe Rusiei că securitatea şi pacea lor sunt garantate?”. „Şi ce mesaj le trimitem noi altor ţări care au ambiţii similare (…), dacă lăsăm Rusia să încalce regulile (internaţionale)?”.

„Problema nu este să aflăm ce le putem spune ruşilor, ci ce putem să facem ca să ne asculte”, a subliniat ea, agitând ameninţarea unor noi sancţiuni americane şi europene.

Ambasadorul britaic Mark Lyall Grant a denunţat o „implicare militară directă a Rusiei în sprijinul separatiştilor’. El a cerut Moscovei să-şi „retragă imediat forţele militare şi armamentul” de pe teritoriul ucrainean.

În opinia lui Mark Lyall Grant, „dovezile sunt incontestabile” cu privire la această „incursiune” rusă, care contravine Cartei ONU.

El a evocat fotografii prin satelit difuzate de NATO în care apar rampe de lansatoare de rachete şi mobilizarea „de mai multe luni” a membrilor forţelor speciale ruseşti cunoscute sub numele de Speţnaz pentru susţinerea insurgenţilor.

Adjunctul reprezentantului permanent francez la ONU Alexis Lamek a reafirmat că, în opinia Parisului, „prezenţa militarilor ruşi pe teritoriul ucrainean (…) nu va fi toerată”. El a insistat asupra „încetării livrărilor de material militar separatiştilor” şi controlarea frontierei dintre Rusia şi Ucraina.

„Dacă escaladarea continuă”, a adăugat el, „sancţiunile (europene) vor fi menţinute, eventual extinse”.

În opinia reprezentantei lituaniene Raimonda Murmokaite, care se află la originea acestei reuniuni, „invadarea teritoriului ucrainean de către forţe armate ruseşti (…) este o lovitură dură dată păcii şi securităţii regiunii şi nu numai”.

În replică, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite că au trimis în Ucraina „zeci de consilieri”, iar armata ucraineană de faptul că a „bombardat civili” în zone aflate sub controlul separatiştilor.

„Mesajul meu către Washington este: încetaţi să vă amestecaţi în afacerile interne alle ţărilor suverane”, a subliniat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.