Rusia aduce acuze grave Statelor Unite privind strategia din Siria

Statele Unite încearcă să protejeze o grupare jihadistă din Siria pentru a o folosi în încercarea de a răsturna regimul al-Assad. Declaraţia a fost făcută pentru BBC de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a făcut referire la gruparea Jabhat Fateh al-Sham.

Până în luna iulie, această grupare s-a numit Frontul al-Nusra şi era aripa siriană a organizaţiei al-Qaida. Lupta atât împotriva forţelor siriene loialiste, cât şi împotriva Statului Islamic şi era trecută pe lista organizaţiilor teroriste de către SUA şi Rusia. Schimbarea numelui a venit la pachet cu dezafilierea de Al-Qaida, însă clasificarea drept organizaţie teroristă a rămas valabilă.

Serghei Lavrov spune că SUA nu şi-au respectat promisiunea de a separa această grupare de grupările rebele moderate. “Au promis solemn să trateze ca o prioritate aceasta obligaţie de a separa opoziţia de Nusra”, a spus Lavrov. “În ciuda repetatelor promisiuni şi angajamente, ei nu sunt capabili sau nu vor să facă asta şi avem tot mai multe motive să credem că a existat de la început un plan de a cruţa Nusra şi să o păstreze pentru un Plan B, când ar veni vremea pentru schimbarea regimului”, a spus Lavrov.

Lavrov a mai spus că în ce priveşte Siria oficialii americani au pierdut controlul asupra evenimentelor şi asupra lor înşilor. Iar BBC îi dă dreptate lui Lavrov, spunând că nu există alternativa pentru SUA la efortul secretarului de Stat John Kerry de a ajunge la un compromis cu Rusia, că SUA nu au un plan B pentru Siria. Lavrov, scrie BBC, mai are dreptate atunci când vorbeşte despre problemele întâmpinate de Washington, mai cu seama legate de obstinaţia cu care SUA încearcă să creeze o masă critică a opoziţiei.

“Credem că trebuie să intre în vigoare acordul ruso-american. Dar pentru asta e necesar să separe opoziţia de Nusra. Dacă Nusra e sprijinită de SUA, atunci acordul rămâne doar pe hârtie”, a spus Lavrov. “Am avut încetări ale focului de mai multe ori, 48 de ore, 72 de ore, la cererea ONU. De fiecare dată aceste momente au fost folosite de Nusra pentru a aduce mai mulţi luptători, mai multă muniţie şi arme. Chestiunile umanitare sunt foarte importante şi facem tot ce putem împreună cu guvernul sirian şi cu ajutorul de la ONU pentru a avea pauze săptămânale în care să fie livrate ajutoarele. Numai oamenii din Nusra din partea de est al oraşului Alep refuză să facă asta”, spune Lavrov, cu referire la situaţia din Alep.

BBC notează însă că tocmai ofensiva rusa din Alep face ca forţele opoziţiei siriene moderate să fie împinse către zona controlată de Frontul al-Nusra, făcând astfel imposibilă separarea pe front al grupărilor moderate de cele extremiste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.