Rusia: Agent FSB implicat într-un asasinat face documentare TV despre victimă

Suspectul principal al poliției engleze în cazul asasinării fostului agent KGB Alexander Litvinenko debutează în televiziune, cu o serie de documentare intitulată „Trădătorii”, informează DESCHIDE.md, citând BBC. Chiar dacă documentarele vor spune povestea celor care au trădat Rusia, Andrei Lugovoi a declarat pentru BBC că programul nu are nimic de-a face cu propaganda și politica.

„Vom analiza esența actului trădării. Este vorba despre cum 8 cetățeni sovietici, cu cariere bune, educați, ajung să decidă să lucreze pentru alte state și să aducă pierderi enorme propriei țări”, declară Lugovoi.

La rândul său fost ofițer KGB/FSB, Lugovoi a negat în fața reporterului BBC orice implicare în asasinarea lui Alexandr Litvinenko, dar a precizat că este convins că acesta este un trădător care a lucrat pentru spionajul englez.

Litvinenko a murit într-un spital londonez pe 24 noiembrie 2006, în urma otrăvirii cu poloniu radioactiv. Cu puțin timp înainte de a muri, el a acuzat serviciile secrete ruse de uciderea sa. Procurorul General al Marii Britanii i-a gasit vinovați pe Lugovoi și pe doi oameni de afaceri rusi, Dmitri Kovtun și Viaceslav Sokolenko. Cei trei s-au întalnit în camera de hotel a lui Litvinenko, în Londra, cu trei saptamani înainte de moartea agentului.

Cazul fusese înghețat în mai 2007, după ce Rusia a refuzat extrădarea lui Andrei Lugovoi, dar a fost redeschis recent, pe fondul agresiunii ruse în Crimeea și Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.