Rusia ameninţă cu suspendarea inspecţiilor arsenalului său nuclear

Rusia ridică tonul, reacţionând prompt şi dur la „ameninţările” occidentale. „Această criză nu a fost provocată de noi”, a repetat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declarându-se, totodată, gata pentru un dialog „de la egal la egal” (cu occidentalii – n.n.), transmite Agenţia France Presse din Moscova, care adaugă că Moscova ia în calcul suspendarea inspecţiilor străine la arsenalul său de arme steategice, inclusiv la rachetele nucleare, ca răspuns la „ameninţările” ce vin din partea Statelor Unite. Anunţul l-a făcut sâmbătă Ministerul rus al Apărării. „Ameninţările nefundamentate ale Statelor Unite şi NATO la adresa Rusiei, referitoare la politica sa faţă de Ucraina, sunt percepute de noi drept un gest inamical, care permite să se declare că e vorba de circumstanţe de forţă majoră”, a declarat un înalt responsabil neidentificat al ministerului moscovit, într-un comunicat destinat agenţiilor de presă. „Suntem gata să facem aceasta ca răspuns la declaraţiile Pentagonului asupra suspendării cooperării dintre Ministerul rus al Apărării şi Statele Unite, a spus el. Dat fiind că asemenea inspecţii decurg dintr-o chestiune de încredere, în condiţiile SANCŢIUNILOR decretate de facto de Statele Unite, nu mai pot exista contacte bilaterale regulate privind respectarea acordurilor”. În context, reamintim că, luni, Pentagonul a suspendat toate legăturile militare dintre Washington şi Moscova ca urmare a intervenţiei ruseşti din Crimeea. SUA au impus, de asemenea, restricţii de viză, iar preşedintele Obama a semnat un decret ce autorizează îngheţarea bunurilor indivizilor sau entităţilor ale căror activităţi „minează procesul democratic şi instituţiile din Ucraina” şi „ameninţă pacea, securitatea şi stabilitatea”.

În ce le priveşte, inspecţiile privind armamentul au loc în cadrul Tratatului de Reducere a Armelor Strategice (START), încheiat între SUA şi Rusia, şi al Documentului de la Viena dintre ţările membre ale OSCE. A le pune capăt acum ar însemna să fie considerate de Occident drept o violare majoră a acestor acorduri, considerate drept o piatră unghiulară a menţinerii păcii în lume după sfârşitul Războiului Rece. Mai devreme, tot sâmbătă, acelaşi Serghei Lavrov a dat asigurări că ţara lui este gata pentru un dialog „sincer, de la egal la egal cu puterile străine, pentru a găsi un mijloc de a ajuta Ucraina întreagă să iasă din criză. Suntem gata să continuăm dialogul cu condiţia să avem asigurarea că acest dialog va fi cinstit, între parteneri egali şi fără tentativa de a ne prezenta drept una dintre părţile în conflict”, a precizat el. Pentru şeful diplomaţiei ruse, „această criză nu a fost provocată de noi. În fapt, ea a fost provocată în pofida avertismentelor noastre repetate de mai mult timp”. Lavrov a lansat un nou atac la adresa guvernului ucrainean venit la putere după răsturnarea preşedintelui Viktor Ianukovici, spunând că teroarea şi haosul domnesc în această ţară. „Acest aşa-zis guvern temporar nu este independent şi depinde din nefericire de naţionalişti radicali, care au preluat puterea prin forţă. Nu există niciun semn al controlului guvernamental pentru a menţine legea şi ordinea. (…) Tonul este dat de grupurile de extremă dreapta ale mişcării naţionaliste Pravî Sektor, care folosesc metodele terorii şi intimidării”, a adăugat el. Lavrov a cerut, totodată, o anchetă a OSCE privind responsabilitatea morţii a zeci de persoane, la Kiev, toate ucise de lunetişti, el argumentând că adevărul nu poate fi ascuns la nesfârşit. „Sunt prea multe minciuni care au fost folosite lung timp spre a îndrepta opinia publică într-o direcţie greşită, care să fie diferită de faptele obiective”. În context, AFP reaminteşte că în aceste zile a fost divulgată o convorbire telefonică între şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi şeful diplomaţiei estoniene în care prima destăinuia că opoziţia ucraineană ar fi putut fi implicată în aceste atacuri. Imediat, Rusia a folosit această convorbire telefonică piratată spre a-şi întări argumentele potrivit cărora noul guvern ucrainean este format din extremişti periculoşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.