Rusia ar fi simulat un atac împotriva țărilor baltice

Ministrul lituanian al apărării a afirmat marți că un atac împotriva țărilor baltice a fost simulat în cadrul exercițiilor militare ruso-belaruse Zapad și a denunțat ”agresivitatea” Moscovei, informează AFP, citată de AGERPRES.

„A avut loc o simulare a unui atac dinspre Federația Rusă contra tuturor țărilor baltice” (Lituania, Letonia și Estonia), a declarat Raimundas Karoblis pentru jurnaliști, fără a preciza sursa acestei informații.

Exercițiile ‘Zapad-2017’ (Vest-2017) au avut loc în perioada 14-20 septembrie în vestul Rusiei și în Belarus.

Ministrul lituanian a dezmințit că aceste exerciții au fost „de natură strict defensivă” și îndreptate împotriva unei amenințări teroriste, cum a declarat Rusia, afirmând că au fost simulate inclusiv „acțiuni convenționale” ofensive împotriva țărilor membre ale NATO.

„Chiar dacă Rusia a evitat o retorică provocatoare, am remarcat atitudinea sa agresivă în timpul pregătirii și derulării exercițiilor”, a adăugat el.

Potrivit ministrului, ‘Zapad’ a confirmat că Rusia este capabilă să lanseze un atac împotriva țărilor baltice în termen de 24 de ore.

Potrivit autorităților ruse, 12.700 de soldați au participat la aceste exerciții, însă șeful spionajului militar lituanian, Remigijus Baltrenas, a estimat că numărul lor a fost ‘de câteva ori’ mai mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.