Rusia ar putea invada oricând Polonia

Experţi ai centrului de reflecţie american Atlantic Council au precizat că Rusia ar putea invada Polonia şi ar putea câștiga cu ușurință în fața aliaţilor săi din NATO care i-ar sări în apărare, potrivit adevarul.ro.

Un nou raport atrage atenţia că Rusia ar putea ataca estul Europei, mai ales Polonia, iar momentul în care ar putea face acest lucru este imprevizibil.

În aceste condiții, NATO trebuie să fie pregătită pentru a riposta militar în cazul unui astfel de eveniment. Sunt informațiile scrise de experţi din cadrul Atlantic Council, în ultimul raport publicat şi intitulat „Înarmare pentru disuasiune“.

„Chiar dacă Moscova nu are în prezent intenţia de a provoca direct NATO, acest lucru s-ar putea schimba în mod neaşteptat peste noapte, iar (un atac – n. red.) ar putea fi desfăşurat cu rapiditate, conform unui plan deja pregătit“, se arată în raport.

Rusia ar putea ataca rapid, atunci când NATO şi Europa ar fi „distrase de alte crize“ sau ca reacţie la activităţi ale Alianţei ce ar putea fi „intepretate în mod greşit“. Având în vedere capacitatea actuală a NATO, organizaţia de apărare ar răspunde cu întârziere.

„Acum, prezenţa NATO în regiune nu este suficient de extinsă pentru a face faţă“ unei agresiuni ruse, iar anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, „a dovedit în mod clar cât de repede poate să ne pună Rusia în faţa faptului împlinit“, se mai precizează în raport.

Autorii raportului recomandă Alianţei „să fie întotdeauna pregătită pentru toate scenariile şi în caz de agresiune să aplice cea mai dură lovitură“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.