Rusia cere compensaţii Turciei, înainte de reluarea relaţiilor bilaterale

Moscova aşteaptă compensaţii din partea Ankarei pentru doborârea avionului militar în noiembrie 2015, pentru ca relaţiile bilaterale să poată fi reluate, a declarat ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, citat de Interfax, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Vladimir Putin a clarificat termenii care vor permite reluarea relaţiilor bilaterale: scuze, pedepsirea celor vinovaţi şi compensaţii”, a afirmat Andrei Karlov, potrivit Mediafax.

Un pilot militar rus a murit în Siria, după ce avioanele militare turce au doborât în noiembrie 2015 o aeronavă de vânătoare rusă care ar fi pătruns în spaţiul aerian turc şi ar fi ignorat avertismentele repetate. Al doilea pilot a fost salvat. Rusia a susţinut că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian. Un alt militar rus a murit într-un incident armat produs în Siria în timpul căutării piloţilor avionului prăbuşit.

Turcia a stârnit furia Rusiei, refuzând să prezinte scuze pentru incident. Moscova a reacţionat prin impunerea unor sancţiuni comerciale şi anulând pachetele turistice ale agenţiilor ruse.

Vladimir Putin afirmase la acel moment că restricţiile nu vor fi anulate până în momentul în care Rusia va primi scuzele necesare.

După ce preşedintele turc şi-a prezentat regretul şi condoleanţele preşedintelui rus, Rusia şi Turcia au căzut de acord să reia relaţiile de cooperare bilaterală, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.