Rusia duce un război total în Siria

Rusia îşi foloseşte toată puterea de foc pentru a ajuta regimul sirian să cucerească oraşul Alep, considerând ca este mai important să obţină o victorie militară decât continuarea negocierilor lipsite de perspective cu Washingtonul, scrie AFP.

“Rusia se dă la fund pentru că Moscova nu mai crede în posibilitatea de colaborare cu Washingtonul în Siria. Este război total, pentru ca Moscova nu mai crede că Washingtonul este capabil să facă ce trebuie în Siria, din cauza lipsei de voinţă sau a incapacităţii”, spune Fabrice Blanche, specialistă în probleme siriene la Washington Institute.

Acordul de încetare a focului intrat în vigoare pe 12 septembrie şi negociat timp de săptămâni de miniştrii de Externe rus şi american nu a durat decât o săptămână. Pe lângă oprirea focului, acordul prevedea şi transportul de ajutoare umanitare, în special in Alep, unde locuitorii sunt înfometaţi în urma asediului, şi mai prevedea o separare a grupurilor rebele de jihadiştii din Drontul Fateh al-Sham (fostul Front al-Nusra, ramura siriana a al-qaeda). Niciunul dintre angajamente nu a fost respectat.

Începând de joi, aviaţia rusă loveşte zonele controlate de rebeli în Alep cu o forţă fără precedent.

Moscova vrea “să termine cât mai repede cu acest buzunar al rezistenţei rebele”, spune Igor Sutiaghin, expert pe Rusia la Royal United Service Institute (Rusi) de la Londra. Apoi, Rusia va dori să cucerească provincia Idlib şi alte cateva zone rebele, spune analistul.

Potrivit lui Thomas Pierret, expert pe Siria la Universitatea din Edinburgh, “este vorba de asigurarea unei victorii decisive a lui Bashar al-Assad şi de eliminarea oricărei alternative, privând opoziţia de oraşul pe care îl consideră capitala sa” – Alep.

“Moscova se apropie acum de modul de a gândi al guvernului sirian”, spune Bassam Abu Abdallah, director la Centrul de studii strategice din Damasc. “Rusia s-a axat anterior pe o soluţie politică şi a început să dialogheze cu ţările din Golf, cu SUA şi alte ţări, însă s-a dovedit că acest dialog era imposibil”, spune expertul apropiat regimului al-Assad.

O victorie în Alep ar pune autorităţile de la Damasc într-o poziţie de forţă, “în vederea următoareleor negocieri” dorite de emisarul ONU in Siria, Staffan da Mistura, spune politologul rus Alexei Malacenko.

“Fără Alep, al-Assad nu este decât semi-preşedinte. Pentru a guverna cu adevărat, îi trebuie Alepul”, spune Fabrice Blanche. Preşedintele sirian ar putea astfel controla principalele oraşe ale ţării – Damasc, Alep, Homas (cucerit in 2014) şi Hama.

“Ruşii şi sirienii vor să preia controlul total în Alep şi apoi sa negocieze doar cu opoziţia”, spune Fiodor Lukianov, membru al Consiliului rus pentru politică de securitate şi apărare. “Alepul joacă un rol cheie, pentru că viitorul va depinde de linia frontului care va separa părţile beligerante. Şi această linie trebuie să fie stabilă”.

Dincolo de bătălia pentru Alep, cooperarea Rusia-Siria ţine de o logică pe termen lung, spune Alexei Malacenko. “Assad nu ar putea să obţină nimic fără Moscova şi Rusia, la rândul ei, înţelege bine că fără Assad nu va rezista în Orientul Mijlociu. Este o prietenie forţată”.

Analiştii văd mâna Moscovei în ofensiva din Alep, pentru că luptele seamănă cu cele din războaiele din Cecenia. Artileria distruge, iar infanteria ocupă. Însă unii experţi subliniază că exista o diferenţă de tactică faţă de războaiele din anii 1990. “Tactica militarilor ruşi în Alep nu se aseamănă cu cea din Groznîi. La Alep, victimele civile se numără cu zecile, daca e să credem ce spune presa occidentală, nu cu sutele, ca în Cecenia. Nu se compară”, spune Alexander Golts, prezentat de AFP ca expert militar independent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.