Rusia încă așteaptă explicațiile Arabiei Saudite

Rusia așteaptă explicații amănunțite din partea Arabiei Saudite privind planurile de participare la operațiunile din Siria. ”Trebuie să știm ce planuri au partenerii noștri saudiți. Nu avem detalii la acest moment, ci doar declarații. Ei trimit câteva avioane pe teritoriul Turciei”, a spus pentru TASS reprezentantul special al presedintiei ruse pentru Orientul Mijlociu, ministrul adjunct de Externe Mihail Bogdanov.

”Până acum, sauditii nu s-au alăturat mecanismelor existente. Dacă vor să se alăture americanilor, ar trebui să-și coordoneze participarea la coaliția împotriva Statului Islamic”, a spus Bogdanov. Potrivit oficialului rus, Arabia Saudită a arătat că este gata să participe la operațiunile din Siriam însă nu unilateral. ”Sunt gata să ia parte la confruntare, însă nu unilateral. Decizia participării lor ar trebui luată, spre exemplu, în cadrul coaliției împotriva Statului Islamic”.

Însă, înainte de toate, o operațiune terestră în Siria ar trebuie să se desfășoare sub mandat ONU. ”Cred că, la fel ca Irakul, Siria este un stat suveran. Are o autoritate centrală și o asemenea operațiune la sol trebuie coordonată cu acea autoritate centrală”, spune Bogdanov. ”Acest subiect trebuie abordat în format colectiv în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a ajunge la o versiune consolidată și care să găsească calea cea mai buna pentru a combate teroriștii în Siria”.

Bogdanov se teme însă ca o asemenea operațiune ar fi imposibilă din punct de vedere tehnic. ”Nu știu cum va trimite Arabia Saudită trupe în Turcia sau în Iordania. Turcia nu are graniță cu Arabia Saudită. Desigur, pot fi transortate pe calea aerului”.

În cele din urmă, oficialul rus consideră că instituirea unei zone de excludere aeriană în Siria ar fi imposibilă. ”Despre ce zona de excludere aeriana vorbim când aici zboară avioane ale coaliției conduse de SUA și când forțele aeriene ruse își continuă operațiunea coordonată cu autoritățile oficiale ale Siriei”, a spus Bogdanov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.