Rusia irită Suedia

Suedia a anunţat, vineri, că a protestat pe lângă Rusia după ce două avioane de luptă au intrat în spaţiul său aerian. Ministrul de Externe l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Rusiei la Stockholm pentru a-şi exprima protestele faţă de acest eveniment”, a anunţat diplomaţia suedeză într-un comunicat, în contextul în care două avioane de luptă au încălcat, miercuri, spaţiul aerian suedez.

Ministrul de Externe, Carl Bildt, a denunţat „o încălcare” a spaţiului aerian suedez, „cea mai importantă de la nominalizarea sa la Ministerul de Externe”, în 2006.

Statul Major a precizat că incidentul, care a durat aproximativ 30 de secunde, a avut loc miercuri la amiază în apropiere de Insula Öland (est).

Şeful Partidului Liberal şi ministru în exerciţiu al Educaţiei, Jan Björklund, a afirmat că incursiunea rusă este „mai gravă decât încălcările precedente”.

Avioane militare ruseşti, interceptate și în apropiere de Alaska şi Canada

Mai multe avioane militare ruseşti au fost interceptate în cursul acestei săptămâni, și de către avioane militare americane şi canadiene, în zone de restricţie din apropiere de Alaska şi Canada, au anunţat, vineri, oficiali americani din domeniul apărării, citaţi de AFP.

Însă niciunul dintre aparatele de zbor ruseşti nu a pătruns în spaţiile aeriene ale Statelor Unite şi Canadei, a precizat un purtător de cuvânt al Comandamentului aerian american pentru America de Nord (NORAD), Jamie Humphries.

Două avioane de vânătoare ruseşti de tip MIG 35, însoţite de două avioane cisternă şi două bombardiere cu rază lungă de acţiune, au intrat, miercuri, într-o zonă de restricţie a Statelor Unite şi au fost interceptate de avioane de vânătoare americane de tip F-22 în apropiere de Alaska, potrivit acestor oficiali.

Aparatele de zbor ruseşti au părăsit ulterior zona, fără incidente, a precizat pentru AFP unul dintre oficialii citaţi, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.