Rusia își face piață proprie de tranzacționare a țițeiului, în ruble

Președintele rus, Vladimir Putin, este pe punctul de își realiza un vis vechi de un deceniu: preț rusesc pentru petrolul din Rusia. Cea mai mare bursă de mărfuri din țară, Spimex, condusă de aliatului lui Putin, Igor Sechin, a început să curteze comercianți externi de țiței să se alăture pieței emergente la termen.

Scopul acestei mișcări este acela de creștere a veniturilor din petrolul Ural prin deconectarea de la mecanismul de stabilire a prețurilor de pe piețele lumii după referința Brent, cel mai utilizat. Un alt scop este acela de a sta departe de cotațiile în dolari americani, scrie Bloomberg. În cazul în care Rusia va reuși să atragă o participare internațională la prețurile stabilite după criteriile ei, Kremlinul va trebui să-i convingă pe comercianți că această acțiune nu e doar una de a sălta prețurile țițeiului, susțin unii analiști din energie. „Scopul este acela de a crea un sistem unde petrolul rusesc are un preț de comercializare corect și simplu”, a declarat Alexei Rybnikov, președintele St. Petersburg International Mercantile Exchange, sau Spimex, într-un interviu telefonic. Rusia, care exportă aproximativ jumătate a petrolului brut, s-a plâns mult timp cu privire la dimensiunea reducerilor pentru petrolul Urals în comparație cu prețurile țițeiului Brent din Marea Nordului Brent, care este evaluat de către agenția Platts. Prețul petrolului mondial s-a înjumătățit în ultimii doi ani, și Rusia, care se confruntă cu perspectiva unui mare deficit bugetar, are nevoie de fiecare dolar în plus din vânzarea de petrol, în conduțiile în care Guvernul este dependent de veniturile din țiței pentru a finanța bugetele. Deținând propria sa piață la termen, Rusia va putea ajuta companiile autohtone să genereze venituri suplimentare la tranzacționare, susține Rybnikov. „Realitatea este că Kremlinul este întotdeauna puternic implicat în industria petrolieră rusă”, a declarat Richard Mallinson, analist la aspectele Energy Ltd.

„Acest fenomen creează îngrijorarea că prin propunerile sale va încerca să obțină prețuri mai mari, care nu sunt în concordanță cu stabilirea eficientă a prețurilor”, a declarat Richard Mallinson, analist la Energy Aspects Ltd. Volatilitatea rublei rusești, care se va folosi pentru contractele futures provoacă îngrijorare în rândul companiilor. Pentru a atrage comercianți, Banca Rusiei pregătește modificări legislative pentru a acorda accesul întreprinderilor non-rusești la mărfuri tranzacționate la bursă, au declarat oficiali ai autorității de reglementare a industriei financiare. Conform acestora, Banca va asista Spimex în inițierea contractelor futures la petrolul destinat exportului. Cele mai mari companii petroliere din Rusia, inclusiv Rosneft OJSC, Lukoil PJSC, Gazprom Neft PJSC sprijină noile contracte futures și ar putea deveni în viitor factorii de decizie în piață, a declarat presedintele Spimex, Rybnikov. El a refuzat să dea vreun nume de întreprindere din altă țară care ar dori să tranzacționeze în Rusia, spunând doar că există un dialog continuu cu foarte mulți potențiali participanți în piață. Gazprom Neft a fost implicată în dezvoltarea de contracte futures începând cu 2015.

Lukoil va fi dispus să participe la piața la termen în cazul în care are sens economic, a declarat compania. În schimb, un purtator de cuvânt al Rosneft a refuzat să comenteze. Spimex a fost cea mai mare platform de tranzacționare de produse petroliere din Rusia, deoarece operațiunile au început în 2008, după ce guvernul a obligat companiile să vândă acolo între 5 și 10 la sută din livrările de combustibil. Producători a vândut anul trecut la bursă produse de aproximativ 533 de miliarde de ruble (7,8 miliarde dolari), sau mai mult de 15 la sută din totalul de combustibil livrat pe piata locală. Contractul futures inițial va fi în valoare de 1.000 de barili tranzacționați în dolari SUA cu o livrare de minim 720.000 barili către porturile rusești de la Marea Baltică. Rusia a planificat să exporte aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi de țiței dina terminalele sale de petrol de la Marea Baltică în luna martie. Moscova nu este singura care dorește să schimbe mecanismul de stabilire al prețurilor de petrol la nivel mondial. China, care rivalizează cu SUA în topul celor mai mari importatori de petrol brut din lume, a încercat două decenii să introducă propriile sale contacte futures pe petrol. Iran și Venezuela, membri ai OPEC, au solicitat de asemenea tranzacționarea petrolului în alte valute decât în dolari SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.