Rusia poate distruge cablurile subacvatice destinate comunicațiilor electronice mondiale

Surse militare de la cartierul general al NATO de la Bruxelles semnalează un nou pericol. Rusia adaugă la vechea tactică a șantajării energetice a Occidentului, prin întreruperea conductelor de gaz, atunci când interesele ei geopolitice o cer, o tactică nouă: amenințarea cu tăierea cablurilor submarine de fibră optică care susțin comunicațiile electronice ale mapamondului.

Experții militari americani au depistat că submarine și nave-spion rusești patrulează în mod agresiv în apropierea cablurilor submarine vitale care transportă aproape toate comunicațiile globale prin internet. Astfel de activități au fost interceptate din Marea Nordului până în apele Asiei de Nord-Est, dar și în apropiere de țărmurile americane, de-a lungul traseelor cablurilor care transportă majoritatea comunicațiilor electronice la nivel mondial.

Oficiali din comunitatea de informații americană sunt îngrijorați că rușii se poziționează astfel pentru a fi pregătiți să atace aceste linii globale de comunicații, în contextul unor eventuale extinderi de conflicte cu Occidentul. Norvegia, țară membră NATO, este îngrijorată de activitățile de spionaj ale submarinelor militare rusești în apele ei teritoriale, solicitând ajutor din partea aliaților pentru a face față monitorizării lor.

Rușii ar putea perfora cablurile și instala un tip de “robinet” informatic care să oprească la comandă fluxul imens de informații care circulă prin aceste cabluri submarine. Ei pot chiar provoca ruptura acestora. Accidente cu ruperea de cabluri subacvatice de comunicații se întâmpă uneori, fie din cauza unor ancore de nave comerciale târâte pe fundul mării, fie din cauza unor fenomene naturale (seisme, furtuni). Cele mai multe dintre aceste accidente au loc doar la câteva mile de țărm, iar repararea cablurilor se poate face rapid, cel mult două zile, dat fiind că adâncimea la care se întâmplă este mai mică. Specialiștii estimează că, în caz de conflict, rușii ar putea tăia de-a dreptul cablurile de fibră optică, exact în unele dintre locațiile subacvatice extrem de greu de accesat pentru eventualele echipe maritime de depanare.

O asemenea tăiere de cabluri, situate la adâncimi foarte mari, poate declanșa oprirea tuturor comunicațiilor instantanee de care guvernele, economiile și cetățenii Occidentului depind în mod vital. Prin aceste cabluri subacvatice comunică și fac tranzacții la nivel mondial comunitățile de afaceri de pe glob, tranzacții în valoare de mai mult de zece mii de miliarde de dolari pe zi. Prin aceste cabluri de fibră optică instituții financiare mondiale fac tranzacții pe bursă în fiecare secundă. Orice perturbare semnificativă ar reduce fluxurile de capital. Cablurile transportă, de asemenea, peste 95% din conținutul comunicațiilor de zi cu zi.

Experții militari apreciază că Rusia a reușit să își construiască tipuri de drone submarine fără pilot, capabile să transporte arme nucleare de mici dimensiuni. Acestea devin arme tactice extrem de periculoase ce pot fi utilizate împotriva unor porturi sau zone de coastă din statele aliate.

Amiralul Mark Ferguson, comandant al forțelor navale americane din Europa, a declarat recent că tactica rusească a așa-numitului război hibrid presupune folosirea din ce în ce mai des a unui amestec de forțe militare convenționale, de misiuni clandestine ale trupelor de operațiuni speciale, dar și de arme noi de ultimă generație. „Rușii vor să utilizeze spațiul cibernetic, războiul informațional și războiul hibrid pentru a paraliza procesul de luare de decizii rapide în cadrul NATO”, a spus recent amiralul Ferguson.

Analizele militare de la NATO indică faptul că intensitatea patrulelor submarine rusești au crescut cu aproape 50 la sută față de anul trecut. Armata rusă a crescut ritmul operațiunilor la niveluri record față de cele desfășurate acum zece ani. Rusia s-a lansat în construirea de Baze militare în zona arctică și a investit aproape trei miliarde de dolari pentru a extinde și moderniza până în 2020 flota rusească din Marea Neagră.

Occidentalii sunt îngrijorați de activitatea accelerată a forțelor armate ruse la nivel internațional. Fiecare mișcare rusă este percepută de aliați – mai ales în contextul conflictului din Ucraina și al celui din Siria – prin prisma unei neîncrederi profunde, care amintește de relațiile sovieto-americane din timpul Războiului Rece.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.