Rusia: Prețurile la alimente au explodat

Sancțiunile impuse de către Rusia în cazul importurilor de produse agroalimentare din Occident lovesc dur buzunarele cetățenilor ruși, care trebuie să scoată din buzunar aproape de două ori mai mulți bani pentru a cumpăra aceleași produse, scrie ziarul rus Kommersant, citat de Independent.md.

Iar dacă situația este una nu foarte gravă în Moscova sau alte regiuni situate în zona europeană a Rusiei, atunci lucrurile stau mult mai rău în partea de est a țării.

Astfel, în Moscova, carnea de porc destinată industriei prelucrătoare a crescut cu aproximativ 6%. În schimb, în Primorie, prețul la pește a crescut cu peste 40%, iar carnea de pui este în prezent mai scumpă cu 60% față de perioada pre-restricții.

O situație dificilă se atestă și în Sahalinul de Sud, acolo unde prețul la brânzeturi a crescut cu 10%, la carne cu 15%, iar merele importate din China costă în prezent cu peste 30% mai mult.

Situația este dificilă și atunci când consumatorii ruși încearcă să găsească pe rafturi alimente care erau importate din țările supuse sancțiunilor. Presa rusă de opoziție relata acum o săptămână că rafturi întregi în supermarketuri sunt goale, în condițiile în care Federația Rusă încă nu a găsit piețe de alternativă.

Amintim că la 7 august curent Federația Rusă a restricționat importul de produse agroalimentare din SUA, UE, Australia și Norvegia, ca răspuns la sancțiunile pe care aceste state le-au impus Moscovei din cauza susținerii separatiștilor din estul Ucrainei. Anual, de pe piețele acestor state, Rusia importa produse agroalimentare ce depășeau valoarea de 10 miliarde de dolari americani.

În prezent, Moscova încearcă să găsească drept piețe de alternativă Serbia, Turcia sau statele din America de Sud.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.