Rusia și SUA în lumea post-ISIS

Din 1999, când un avion F-16 al Forțelor Americane ale SUA dobora un MiG-29 al armatei iugoslave, în timpul campaniei aeriene din Kosovo, forțele americane nu au mai doborât un avion al unui alt stat. Asta până la finalul săptămânii trecute, când armata SUA a atacat un avion Su-22 al armatei loialiste siriene. Incidentul de mai sus nu este singurul dintre forțele americane și cele pro-Assad din Siria. În luna mai, aviația SUA a deschis focul de trei ori asupra grupărilor susținute de Iran care s-au apropiat periculos de bazele americane. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a precizat că aviația SUA a recurs la această măsură „pentru a fi siguri că oamenii înțeleg că dorim să dezescaladăm situația de acolo, pentru că trebuie să înțeleagă că ne vom păstra mereu dreptul de a ne autoapăra.“

Moscova, aliata regimului sirian, a acționat închizând încă o dată canalul de comunicare stabilit cu SUA în 2015 pentru evitarea unor incidente militare ruso-americane în Siria. Presa rusă amintește că președintele Donald Trump a promis în campanie că va coopera cu Rusia pentru înfrângerea Statului Islamic, dar, în schimb, Moscova este „înjunghiată pe la spate“.

Chiar și în cazul în care președintele Trump ar decide brusc să coopereze cu Rusia în Siria, legea americană nu permite așa ceva. Înainte de a părăsi Casa Albă, președintele Barack Obama a reînnoit așa-numitul Act de Autorizare pentru Apărarea Națională, care interzice cooperarea militară cu Rusia începând de la anexarea Crimeii, în 2014.

Toate incidentele au loc pe măsură ce frontul împotriva organizației Stat Islamic (ISIS) se apropie de Raqqa, ultimul mare bastion al „califatului“ care a mai rămas în Siria. Ce se va întâmpla odată ce va fi anihilat Statul Islamic, inamicul comun declarat al SUA, Rusiei, Turciei și Iranului?

SUA trebuie să se implice pe mai departe în Siria, pentru a contracara strategia Rusiei, care nu este aceea de a distruge Statul Islamic, ci de a menține la putere regimul Assad și, implicit, influența geopolitică în Orientul Mijlociu, scrie publicația The Atlantic, citând o serie de analiști americani. Cum strategia Iranului este aceeași, Statele Unite trebuie să își întărească prezența militară în Siria și să zădărnicească crearea unei axe șiite în Orientul Mijlociu, precum și influența rusă în regiune, susține The Atlantic.

„Ne îndreptăm către o intervenție masivă?“, se întreabă jurnalistul Pat Buchanan, care propune o abordare diferită. „Congresul nu a autorizat un asemenea război și nu pare să existe interese vitale ale SUA legate de cine controlează Raqqa după ce Statul Islamic va fi anihilat“. Dacă, după înfrângerea ISIS, SUA își vor folosi puterea pentru a-i ajuta pe rebelii sirieni și pe kurzi, Washingtonul intră în coliziune cu Siria, Rusia, Hezbollah, Iran și chiar Turcia.

„SUA trebuie să stabilească limitele extinderii kurzilor sirieni și să discute cu rușii, sirienii și iranienii. Nu le putem permite aliaților noștri din Orientul Mijlociu să joace cărțile în locul nostru, pentru că mult prea des sunt interesați să luptăm în războaiele lor, care nu sunt în mod necesar și ale noastre“, scrie Buhanan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.