Rusia trimite trupe pe frontul informațional și duce propaganda la un nou nivel

Ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a anunțat, miercuri, crearea ”trupelor de operațiuni informaționale” în cadrul Forțelor Armate ale țării. Mesajul a fost transmis în cadrul unei ședințe cu deputați ai Dumei de Stat, în sediul camerei inferioare a Parlamentului rus.
Răspunzând întrebării unui parlamentar, în legătură cu necesitatea de a reînființa direcția de contra-propagandă din cadrul Forțelor Armate ruse, ministrul Șoigu a spus: ”Au fost deja create trupe de operațiuni informaționale, ceea ce e mult mai eficient și mai puternic. (…) Propaganda trebuie să fie inteligentă, profesionistă și eficientă”.
Discuțiile despre necesitatea înființării unui comandament de operațiuni informaționale durează din 2012, fiind inițiate de vicepremierul responsabil de complexul militar industrial Dmitri Rogozin, emisar special al președintelui Rusiei pentru Transnistria.
În 2013 și 2014 au existat mai multe relatări ale presei ruse despre crearea iminentă a unei noi arme, ”operațiuni informaționale”, în cadrul instituțiilor militarizate ale Rusiei. Știrile dădeau ca surse ofițeri superiori din armată care doreau să-și păstreze anonimatul. Însă instituțiile de stat ale Rusiei, în special Parlamentul, a negat de fiecare dată existența acestor trupe sau aflarea pe ordinea de zi a sarcinii privind crearea lor. Astfel, pe 16 ianuarie,prim- vicepreședintele Comisiei de apărare a Dumei de Stat, Aleksandr Șerin, a infirmat zvonurile care circulă de câțiva ani. Răspunzând întrebării postului de radio rus ”Ekho Moskvy” (Ecoul Moscovei), aflat în opoziție față de președintele Putin și guvernul acestuia, deputatul a răspuns sec: ”Nu, desigur”. Ceva mai volubil a fost președintele Comisiei de apărare și securitate din Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului, senatorul Viktor Ozerov: ”Nu avem trupe propriu-zise de război cibernetic, informațional, în structura forțelor noastre armate. Dar, potrivit doctrinei de securitate informațională a Federației Ruse, desigur, în fața statului stă sarcina de a-și apăra propriile informații”. Nici ministrul Comunicațiilor din Guvernul Rusiei, Aleksei Volin, nu știa nimic în ianuarie, comunicând agenției de presă ”Interfax”, la cererea acesteia, că instituția pe care o conduce nu posedă informații despre existența trupelor ruse de operațiuni cibernetice și informaționale.

Declarațiile oficialilor anterior menționați au fost necesare în urma publicării pe 10 ianuarie, a unei investigații de către ziarul ”Kommersant”. Din datele publicate rezultă că Rusia se află pe locul cinci în lume la finanțarea trupelor de cyber warfare (război informațional, propagandă, atacarea, penetrarea sau distrugerea sistemelor informatice inamice, spionaj cibernetic), alocând anual aproximativ 300 de milioane de dolari pentru a menține și utiliza o unitate de aproximativ 1000 de oameni, militari de carieră cu lanț de comandă și subordonare în fața Statului Major General.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Nicu 44 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.