Rusia va înființa trei noi divizii pentru a contracara NATO

Rusia va înființa trei noi divizii pentru a contracara extinderea planificată a NATO în Flancul Estic, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, citat de agenția Interfax.

Moscova a avertizat că va răspunde la planurile NATO de a-și suplimenta prezența cu trupe de-a lungul graniței cu Rusia. Oficialii occidentali au spus că Alianța va trimite patru batalioane (circa 4.000 de militari) în Polonia și în republicile baltice.

”Ministerul Apărării ia o serie de măsuri pentru a contracara suplimentarea forțelor NATO în imediata proximitate a frontierei ruse”, a spus generalul Șoigu la o întâlnire de la Ministerul Apărării transmisă în direct de televiziunea publică.

”Până la finalul anului vor fi formate două noi divizii în Districtul Militar Vest și una în Districtul Militar Sud”, a spus ministrul rus.

Pentagonul a declarat că trupele NATO ce vor fi detașate in Polonia și țările baltice sunt parte din răspunsul la exercițiile militare „provocatoare” ale Rusiei în apropierea frontierei vestice. Rusia arată însă că cele peste 1.000 de exerciții militare desfășurate începând din decembrie 2015 sunt rezultatul prezenței sporite a NATO la granițele sale.

Generalul Șoigu a declarat că s-a început deja contrucția cartierelor generale ale viitoarelo divizii. O divizie a armatei ruse este formată de regulă din circa 10.000 de militari. Analistii militari nu pot spune dacă cele trei noi mari unități vor fi create de la zero sau pe baza unor unități deja existente.

În ciuda crizei economice, a sancțiunilor occidentale și a prăbușirii prețului petrolului, Rusia a cheltuit până acum șapte miliarde de dolari pentru o reformă a armatei și pentru modernizarea induistriei de armament.

O serie de analiști militari susțin că Rusia încearcă să-și sporească contingentul cu 10.000 de militari în cusrul acestui an și că ținta Moscovei este o armată de un milion de militari. Declinul demografic ar puea reduce însă aceste ambiții.

Cele două noi divizii din Districtul Militar Vest sunt destinate contracarării trupelor NATO ce vor sosi în Polonia și țările baltice, în timp ce divizia sudică va spori prezența militară a Rusiei la granița cu Ucraina, susțin analiștii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.