Rusiei i se pregătește ceva

Uniunea Europeană trebuie să adopte o strategie „pe termen lung” în privinţa Moscovei, în afară de sancţiunile care au afectat dur economia rusească, a declarat joi noul președinte al Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk.

„Avem nevoie de o strategie pe termen lung. Aceasta va necesita planuri pentru ani de zile, nu doar pentru câteva săptămâni sau luni”, a declarat Tusk după summitul european.

El a insistat că UE ar trebui să aibă o „poziție unită și comună” în criza ucraineană și față de Moscova, reafirmând că Rusia este acum „problema noastră strategică”, relatează AFP.

Estimând că Ucraina este „victima unui fel de invazie”, Tusk a afirmat că europenii trebuie să meargă „mai departe de un răspuns reactiv și defensiv”. „Abordarea noastră trebuie să fie conformă cu ambițiile și potențialul nostru… Noi trebuie să ne regăsim încrederea ca europeni și să devenim conștienți de propria noastră putere”, a spus oficialul.

„Când vorbim de Rusia și Ucraina, vorbim despre noi, despre ceea ce înseamnă UE, despre ce este adevărata dimensiune a solidarității noastre”. „Suntem gata să sacrificăm ceva pentru a fi uniți?”, s-a întrebat el.

„Vom continua să condamnăm în termenii cei mai viguroși” atitudinea rusă, a asigurat la rândul său președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dar „sunt convins că trebuie să lăsăm deschis canalul de dialog și dezbateri cu Rusia”, a adăugat el. „Cunoscându-l pe domnul Putin de mulți ani, am de gând să înot în acest canal”, a asigurat acesta.

Liderii europeni nu au decis să impună Rusiei nicio nouă sancţiune, în contextul în care ţara este afectată de câteva zile o criză financiară dură. Însă UE a aprobat joi o nouă serie de măsuri, decise în urmă cu o lună, vizând Crimeea. Toate investiţiile europene sunt interzise în Crimeea, pentru a marca opoziţia Europei faţă de „anexarea ilegală” a peninsulei ucrainene de către Rusia. Moscova a reacţionat imediat, afirmând că Crimeea este „parte inalienabilă” a Rusiei. Însă UE urmează să reflecteze la ceea ce va face după sancţiunile dure impuse în vară, valabile până în iunie 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.