Ruşii, înşelaţi de NATO

Pentru a înțelege politica lui Vladimir Putin în Crimeea trebuie să ne reamintim că, începând din 1990, occidentalii au extins NATO de mai multe ori către Est, neținându-și cuvântul dat, scrie revista germană Stern, preluată de Courrier International.

Rusia se apără pentru prima dată după înfrângerea suferită în Războiul Rece, pentru prima dată după reunificarea Germaniei dub umbrela ONU și pentru prima dată după un sfert de secol de trădări venite din partea Occidentului.

Iată că NATO s-a implantat deja de zece ani la frontiera rusă, în statele baltice. Rupând Crimeea de Ucraina, Rusia încearcă azi să împiedice flota sa de la Marea Neagră să intre în aceeași zonă NATO. Cum să ne mai mirăm?

Cu totul altceva a fost promis, jurat cu mâna pe inimă, în 1990. Pe 9 februarie, James Baker, secretarul de Stat american (al lui George Bush) l-a asigurat pe reformatorul URSS Mihail Gorbaciov, în sala Ecaterina aII-a, loc cu încărcătură istorică de la Kremlin, că Alianța Occidentală nu-și va extinde nici măcar cu un milimentru influența către Es, dacă Moscova va accepta ca Germania să se reunifice în cadrul NATO.

A doua zi, pe 10 februarie, Hans-Dietrich Genscher, ministrul Afacerilor Externe german, reia această promisiune în fata lui Eduard Șevarnandze, omologul său rus, așa cum a confirmat ulterior o notă confidențială a guvernului german: ”Suntem conștienți că apartenența unei Germanii unite la NATO ridică probleme complexe. Dar un lucru este sigur pentru noi: NATO nu se va extinde spre Est”. Gorbaciov își aduce aminte și el că se stabilise ca NATO să nu se extindă un milimetru către Est. Numai că a comis o greșeala gravă: a avut încredere în Occident și nu a cerut ca această promisiune să fie înscrisă oficial.

O amenințare directă pentru Rusia

Polonezii, cehii și ungurii au aderat la NATO în 1999, Bulgaria, România, Slovacia și cele trei state baltice au aderat în 2004. Patru ani mai tarziu, la Summit-ul NATO de la București, s-a ratat extinderea NATO către Ucraina, dar ideea a rămas în stadiu de proiect – Angela Merkel și-a schimbat decizia în ultimul moment și a apăsat pe pedala de frână. Vladimir Putin, care a sosit în ultima zi a Summit-ului de la București, a avertizat: ”Apariția unui bloc puternic la frontiere va fi considerată de Rusia drept o amenințare directă pentru securitatea noastră.”

Nu trebuie să uităm acestea dacă vrem să fim onești și ponderați în judecată, dar și apți să înțelegem teama Rusiei de a fi încercuită. Putin acționează rațional – răspunde la politica de putere a Occidentului printr-o politică de putere. Pentru Angela Merkel, Putin trăiește într-o altă lume. Este adevărat: lumea unui om trădat.

Trebuie să facem abstracție de propaganda din cele două tabere pentru a înțelege. Virajul la Vest al Ucrainei este penultimul capitol al instaurării unei noi ordini europene dupa prăbușirea URSS. Ultimul capitol se va scrie in Belarus.

A-i face rău lui Putin

Propunând Kievului un Acord de Asociere, Uniunea Europeană, în prostia sa strategică, a obligat Ucraina să aleagă între Vest și Rusia și astfel a pus-o într-o situație imposibilă. Când autocratul Ianukovici a refuzat să semneze, el a fost înlăturat, iar acordul pentru o schimbare de putere la Kiev încheiat împreună cu Rusia nu a ținut nici 24 de ore. Rusia s-a simțit din nou trădată, a considerat ca Ucraina este pierdută și a pus mână pe Crimeea, cea pe care Hrușciov o oferise ucrainenilor în 1954, în epoca sovietică.

Kievul se orientează deschis către NATO. Partidul Iuliei Timoșenko, aflat la putere, a anunțat intenția de a adera la Alianță, iar Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, a declarat că vrea să ”intensifice parteneriatul cu Ucraina”.

Jocurile sunt făcute. Problema mai este doar de a vedea cine a ieșit cel mai rău. Și aceștia sunt rușii, pentru că ei nu au simțul esteticii politice. Este simplu să-i faci sa pară drept niște bădărani brutali. Statele Unite profită de ocazie pentru a se răzbună pentru fuga la Moscova a a lui Edward Snowden, iar NATO, care a bombardat Serbia violând dreptul internațional și a bombardat Libia pe niste baze juridice dubioase, denunță cu un patos impocrit ocuparea ilegală a Crimeii.

Dacă Occidentul caută o soluție justă, ar fi organizat un referendum sub control internațional în loc de a lăsa organizarea lui sub controlul armatei ruse; poate că majoritatea s-ar fi pronunțat în favoarea unei mai mari autonomii în cadrul Ucrainei. Dar aici nu este vorba despre dreptul popoarelor de a-și decide soarta. Aici este vorba despre instaurarea unei noi ordini in Est, care să-i facă rău lui Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.