Rușii se pregătesc să ”forțeze” Nistrul

În regiunea separatistă din stânga Nistrului, la est de localitatea Ternovca, au loc pregătiri intense pentru desfășurarea unor ample aplicații militare de „forțare” a râului Nistru de către Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) și armata transnistreană. Potrivit surselor Deschide.md, aplicațiile vor începe la data de 5 august 2017. Efectivul concentrat la Nistru nu are semne distinctive, ceea ce face imposibilă stabilirea apartenenței militarilor la o forță sau alta. Tehnica se află în acelaşi loc unde, anul trecut, trupele militare ruse şi transnistrene au desfăşurat aplicaţii. Atunci, blindatele GOTR și ale transnistrenilor au mai desfășurat exerciții pe Nistru, „trecând” râul pentru a bloca și a lichida niște presupuși „teroriști”.

Rogozin, despre „pacificatorii ruşi de nădejde”

În acest context, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat miercuri, în cadrul unei întrevederi la Moscova cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că autorităţile de la Chişinău încearcă să afecteze activitatea aşa-zişilor „pacificatori” ruşi din Transnistria, relatează site-ul Radio Chişinău, citat de Mediafax.

Una dintre temele prioritare în discuţia dintre Dmitri Rogozin şi Vadim Krasnoselski a fost tocmai statutul militarilor ruşi din Transnistria. Rusia promovează fortificarea misiunii de menţinere a păcii şi securităţii regiunii transnistrene. Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului la negocierile în problema reglementării transnistrene, susţine că singurii care s-au opus reizbucnirii unui conflict pe Nistru, dar şi provocărilor împotriva Transnistriei sunt „pacificatorii ruşi, care stau de nădejde”.

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a calificat drept extrem de periculoasă decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, conform căreia trupele ruse se află ilegal în Transnistria, precum şi recenta declaraţie a Parlamentului de la Chişinău cu privire la retragerea militarilor ruşi din regiune şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii într-o misiune de observatori civili sub mandat internaţional.

De cealaltă parte, guvernul de la Chişinău susţine că „pacificatorii ruşi manifestă simpatii faţă de regimul secesionist de la Tiraspol”, iar operaţiunea de menţinere a păcii s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului din Transnistria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.