Russia Today începe emisia în limba română cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale

Russia Today, televiziunea de propagandă a Kremlinului, va emite în limba română începând cu data de 1 noiembrie, cu o zi înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.

Anunţul este făcut pe pagina russiatoday.ro, pe care e afişat în acest moment un contor potrivit căruia mai sunt 18 zile şi 23 de ore până la prima emisie în limba română.

Manipulare à la russe pe pagina de Facebook

Există deja o pagină de Facebook, Russia Today.ro, lansată în data de 12 august, anul acesta. Primele postări datează din ziua de 15 septembrie.

În ziua următoare, pe pagina de Facebook menţionată este redat un document, Tehnici de manipulare, produs de Institutul Social-Democrat „Ovidiu Şincai”, apropiat de PSD, studiu care aprofundează noţiuni precum manipulare, atac la persoană, invocarea autorităţii, specularea ignoranţei etc. Pretextul: „Pentru că am fost acuzaţi de propagandă si manipulare încă dinainte de a ne prezenta publicului din Ro, credem că ar fi utilă, pentru viitoarea noastră audienţă, (obligatoriu mai inteligentă decât a lor ) o clarificare a termenilor. Se vorbeşte mult despre propagandă şi manipulare şi foarte puţin despre ce înseamnă şi cum se face. O scurtă şi densă trecere în revistă a principalelor tehnici de manipulare prin mass media ar ajuta mulţi români să înţeleagă ce se întâmplă cu adevărat în jurul lor”.

Aceeaşi pagină de Facebook abordează subiecte precum autodeconspirarea lui Robert Turceascu (într-un text semnat de scriitorul Ioan Buduca), aderarea României la Spaţiul Schengen (o scurtă postare, cu titlul „Chiar aşa, aproape că uitasem! Când va fi primită România în Europa?”), resetarea politicii externe româneşti (idee pornită de la „observaţia” potrivit căreia „ruşii au mai multă încredere în români decât românii!”). În fine, Russia Today abordează pe larg afacerea Lukoil România şi efectele sale politice, inclusiv printr-un text de opinie semnat de Dan Muşetoiu, fost director de programe la The Money Channel.

Dan Muşetoiu, omul cu brandul

De altfel, arată Daily Business, Dan Muşetoiu a depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), în data de 28 august, o cerere privind înregistrarea mărcii Russia Today. Muşetoiu a confirmat informaţia pentru reporterii Daily Business, dar a spus că nu poate da mai multe detalii în legătură cu eventuala colaborare cu televiziunea-fanion a Kremlinului.

Russia Today este prima televiziune de stiri in limba engleza din Rusia.

Ultima implicare a Russia Today în România a avut loc în luna decembrie 2013, când postul de televiziune a trimis la Pungeşti o echipă care să acopere protestele legate de exploatarea gazelor de şist.

Russia Today (RT) este un post TV deţinut de ANO TV-Novosti. Televiziunea lansată în decembrie 2005 prezintă ştiri 24 de ore din 24, documentare, talk show-uri, dezbateri, ştiri sportive şi programe culturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Stan 239 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.