S-a culcat în Georgia și s-a trezit în Osetia de Sud

Trupele ruse instalează cu sârg garduri de sârmă ghimpată la granița dintre republica separatista Osetia de Sud și Georgia. Treptat, granița avanseză în teritoriul georgian recunoscut chiar și de către Moscova.

Un sătean din regiune a avut un șoc. ”Când m-am dus la culcare eram în Georgia, însă m-am trezit în Osetia de Sud”, spune Dato Vanișvili, în vârstă de 81 de ani, scrie The Guardian.

În mod oficial, Osetia de Sud este parte integrantă a Georgiei. S-a rupt însă după războiul ruso-georgian din august 2008. Moscova a recunoscut independența republicii separatiste, alături de Nicaragua, Venezuela și alte câteva state insulare din Pacific. De curând, oficialii ruși au semnat un tratat de securitate cu Osetia de Sud, prin care cele două state vor coopera la controlul frontierelor.

Trupele ruse, al căror statut este definit acum prin tratatul cu republica recunoscută doar de Moscova, au început să construiască bariere și garduri de sârmă ghimpată în urmă cu doi ani, pentru ca apoi georgienii care se văd rupți de țară să fie șicanați la punctele de trecere. ”Într-o bună zi am mers să culeg fructele din livadă, însă rușii mi-au spus că livada mea este în Osetia de Sud”, spune un sătean din regiunea disputată.

Soluția oferită deseori de ofițerii ruși de la frontieră locuitorilor aflați în astfel de situații este următoarea: să ceară pașaport rusesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.