S-a decis: Berlusconi – un an de muncă în folosul comunităţii

Justiţia italiană a decis ca fostul premier Silvio Berlusconi să efectueze un an de muncă în folosul comunităţii, ca urmare a condamnării sale pentru frauda fiscală in dosarul drepturilor de difuzare cumpărate de trustul său, Mediaset, transmite Reuters, citând surse din justiţia italiană. Alternativa la munca în folosul comunităţii ar fi fost arestul la domiciliu.

Sursele nu au precizat însă natura serviciului în folosul comunităţii pe care va trebui să-l ofere Berlusconi. Tribunalul din Milano urmează însă să emită un comunicat in care sa detalieze aceasta sentinţă.

Cea mai vehiculată ipoteză este că Berlusconi îşi va ispăşi pedeapsa lucrând într-un azil de bătrâni. La Stampa arată că avocaţii săi au înaintat o soluţie inedită: Berlusconi să înfiinţeze şi să administreze un azil de bătrâni. Este o soluţie despre care nu se ştie dacă va fi acceptată, dar care i-ar permite lui Berlusconi să se implice în campania partidului sau, Forza Italia, pentru alegerile europene de pe 25 mai.

Sentinţa a fost schimbată de la patru ani de închisoare la un an de muncă în folosul comunităţii, datorită vârstei înaintate a fostului premier.

Berlusconi îi acuză pe magistraţi că au pornit o campanie împotriva sa şi a negat orice vinovăţie. El a negat şi zvonurile cum că ar dori să fugă din Italia. În decembrie 2013, el a solicitat ca paşaportul să-i fie înapoiat, în caz contrar justiţia încălcându-i libertatea de circulaţie în spaţiul Schengen. Cererea a fost respinsă.

Berlusconi va fi supus unui regim care îi va limita mult libertatea de circulaţie, o umilinţă în plus pentru politicianul de 77 de ani. El a fost exclus din Senatul Italiei şi i-a fost interzis dreptul de a mai candida la alegeri în următorii şase ani.

În martie, un tribunal din Milano a respins cererea lui Berlusconi de a părăsi Italia, pentru a participa la conferinţa PPE de la Dublin, în Irlanda. Paşaportul i-a fost ridicat încă de anul trecut, când a fost condamnat, în primă instanţă, la patru ani de închisoare. Berlusconi nu poate călători în străinătate decât în baza unei permisiuni speciale acordate de judecători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.